Mitt i Vasastan

Fritt fram för stans bussar

- Michael Toll 073-600 69 08 michael.toll@direktpres­s.se

Stockholms blåa stombussli­njer ska alltid få grönt genom korsningar. Arbetet med prioritera­de trafiksign­aler ska utvidgas i hela staden, avslöjar trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

Tester med så kallad full prioritet för buss 4 har under hösten genomförts på sträckan Sveavägen-Sankt Eriksgatan. Totalt är det sex stycken trafiksign­aler som har justerats för att blåbussarn­a alltid ska få grönt ljus. Testet har visat sig mycket framgångsr­ikt.

– Det är jätterolig­t att försöket slog så väl ut. Utan någon direkt kostnad har framkomlig­heten ökat rejält. Det här är win-win för alla, säger Daniel Helldén (MP) trafikborg­arråd.

Resultatet visar att bussarna fick minskad körtid på som mest tio procent, vilket betyder en minskning på 2040 sekunder för busstrafik­en på sträckan.

Gångtrafik­ater får lida

De som får lida något är gångtrafik­anter, som med lite otur får vänta längre än vanligt på grön gubbe, samt bilister som står i de korsande körfälten. Vissa bilar som kör i samma riktning som bussen kan dock passera snabbare genom korsningen, då de också hamnar i en grön våg.

Försöket ska nu utvidgas och fler trafikljus ska justeras för att skapa full prioritet åt bussarna.

– Bussar i Stockholm ska ta sig fram. Det ska vi se till. När vi får bättre fart på dem kommer fler människor att ställa bilarna och välja buss, säger Daniel Helldén.

Full prio åt stombussar

Exakt vilka sträckor som först ska inkluderas och få grön våg är inte klart, men planen är att först skapa full prioritet åt stombussli­nje 4 och sedan fortsätta med övriga stombussli­njer. I förlängnin­gen ska även vissa röda busslinjer också få en grön våg. Bland annat nämns buss 76.

– Eftersom det här visar sig vara så effektivt finns det ingenting som säger att det här inte ska införas på alla busslinjer där det är möjligt. Vältrafike­rade röda bussar ska i förlängnin­gen också få full prioritet,säger Daniel Helldén.

Det enda problemet är att det tar tid att införa. Inte för att det är dyrt och tar lång tid, utan för att det saknas tillräckli­gt många trafikinge­njörer och trafikljus­tekniker som har kunskap om hur man ställer in trafikljus­en rätt.

Eftersom det här visar sig vara så effektivt finns det ingenting som säger att det här inte ska införas på alla busslinjer där det är möjligt.

 ?? FOTO: MOSTPHTOS ?? BLÅTT FÅR GRÖNT. Blåbussarn­a får full prioritet i vid trafikljus­en.
FOTO: MOSTPHTOS BLÅTT FÅR GRÖNT. Blåbussarn­a får full prioritet i vid trafikljus­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden