Mitt i Vasastan

Krismöte efter kaos på hela gröna linjen

Veckans kaos i kollektivt­rafiken har fått trafikland­stingsråd Kristoffer Tamsons (M) att sätta ner foten mot SL: ”Som det är nu ska resenärern­a inte vara nöjda”.

- Michael Toll | Johann Bernövall

Dåligt, sämre, SL. Det här är den grammatike­n som numera gäller i Stockholm. ”En riktig skitvecka rent ut sagt”, säger SL själva.

I måndags drog allt igång med att stora delar av busstrafik­en ställdes in, samtidigt som pendeltågs­trafiken hade stora problem. På tisdagen blev det värre med oregelbund­en trafik i båda riktningar på Gröna linjen på grund av ett tekniskt fel mellan S:t Eriksplan och Fridhemspl­an.

Strulet fortsatte på onsdagen med nytt stopp i trafiken på linje 17 och 18.

”Orkar. Inte. Mer. Stockholms kollektivt­rafik bryter ner mig bit för bit”, skrev en av många upprörda resenärer. Men det blev ännu värre. På torsdagen blev det ett så stort stopp mellan Brommaplan och Fridhemspl­an att SL uppmanade stockholma­re att försöka åka till jobbet på andra sätt än med tunnelbana­n.

– Det har varit lite av en skitvecka rent ut sagt. Vi försöker reda ut varför det har blivit så här, det här är inte normalt, säger Aleksander Krajisnik på SL:s pressavdel­ning.

Väderomsla­g en orsak

En orsak är de stora väderomsla­gen. Att det först har varit nollgradig­t, sedan många minusgrade­r, har skapat problem.

– Det har gjort att vi fått halka för busstrafik­en, sedan att finmekanik­en frusit och bromsarna slutade fungera

på bland annat Roslagsban­an, säger Aleksander Krajisnik.

Måste det vara minst tio plusgrader och uppehåll för att kollektivt­rafiken ska fungera?

– Det behöver inte vara sommar året om. Men den kraftiga växlingen från plusgrader till många minus är det som har gjort att vi fått så många problem, säger Aleksander Krajisnik.

Ansvarig politiker, trafikregi­onrådet Kristoffer Tamsons (M), hade på torsdagen ett krismöte med SL/Trafikförv­altningen.

– Jag har markerat att det varit en vecka där läget varit allvarligt, och vill säkerställ­a att det är fullt fokus på att åtgärda problemen. Jag har även framfört att jag vill att man gör en översyn av underhåll- ningsarbet­et, säger han.

Till 2019 har politikern­a avsatt en kvarts miljard extra jämfört med 2018 på drift och underhåll. Enligt Tamsons har SL ”rekordmyck­et” pengar.

– I mötet har jag signalerat till förvaltnin­gen att pengarna finns och att jag vill se att SL blir punktligar­e och robustare. Då kan vi återfå det förtroende hos resenärern­a som förlorats under veckan, säger Kristofer Tamsons som vidare säger sig vara öppen för ”ytterligar­e åtgärder” om det man gör nu inte räcker.

– Signalen jag fått är att förvaltnin­gen vill uppnå samma sak som jag: en trafik man kan lita på. Som läget är nu så ska resenärern­a inte vara nöjda.

 ?? FOTO: TOMASZ POZAR ?? ÅK HELST INTE HÄR. Om det är möjligt, välj att åka med något annat än Gröna linjen, uppmanar SL resenärern­a i dag. Så här ser det ut vid Brommaplan.
FOTO: TOMASZ POZAR ÅK HELST INTE HÄR. Om det är möjligt, välj att åka med något annat än Gröna linjen, uppmanar SL resenärern­a i dag. Så här ser det ut vid Brommaplan.
 ??  ?? ANSVARIG POLITIKER. Kristoffer Tamson (M), trafikland­stingsråd.
ANSVARIG POLITIKER. Kristoffer Tamson (M), trafikland­stingsråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden