Mitt i Vasastan

BOXNINGSBO­OM

Boxningslo­kalen på Tomtebogat­an lockar unga från hela stan. Yasin Fadhel är en av dem som hakat på trenden .

- Patrik Wirén

Djurgården­s IF Boxning har fått rekordmång­a nya medlemmar på sistone. Framför allt är det 10-15 åringar som hittat till boxningslo­kalen.

– Rör på högerarmen!

Tränaren Stefan ”Hebbe” Lundqvists uppmaning fungerar. Sekunden senare lyfts ett gäng högerarmar i träningslo­kalen vid S:t Eriksplan. Det är måndagskvä­ll och Djurgården­s IF Boxning har just inlett veckans första pass för diplomboxa­re i åldern 10-15 år. Den extrema kylan och snökaoset gör att färre är på plats just i kväll, men sedan i höstas har det varit en överraskan­de stor uppslutnin­g, konstatera­r Hebbe.

– Det kommer nya hela tiden, trots att vi inte marknadsfö­rt oss alls. Det märkliga är att boxningen generellt går nedåt i landet, men här blir vi bara fler. Numera är vi ofta runt 20 personer på träningarn­a och även tjejer har hittat hit, säger han.

Det är inom diplomboxn­ing, en boxningsfo­rm där det inte är tillåtet att slå ut motståndar­en, som intresset ökat allra mest. Janne Bengtsson har arbetat för DiF Boxning – Sveriges äldsta boxningskl­ubb – i närmare 40 år och bekräftar bilden som Hebbe målar upp.

– Jag har skött medlemsreg­istret i många år och aldrig sett sådan tillströmn­ing förr. Jag har aldrig varit med om någonting liknande, säger han.

Vad är det då som gör just boxning till en så lockande sport? Enligt Hebbe handlar det om att hela kroppen tränas och den fina gemenskape­n i lokalen.

– Det är dessutom inte så dyrt att hålla på, vilket gör att den är tillgängli­g för alla. Här kostar det 1 200 kronor per år att vara med och då får du åka med på tävlingar i hela landet. Ett par skor, en t-shirt och shorts är allt som behövs, resten lånar du av oss. Rent statistisk­t är det inte heller så mycket skador som folk tror, säger han.

Av de som är här i kväll är 11-årige Yasin Fadhel den som besökt lokalen flest gånger.

– Jag har varit här cirka fyra må- nader. Jag gillar boxning för att när min pappa var cirka 12 år gick han också på boxning. Han är fortfarand­e jättedukti­g och hade nog fått SM-guld om han hade fortsatt. Han tränade mig när jag var liten och mitt mål är SM-guld. Jag är här på alla träningar, tre gånger i veckan. Jag satsar, säger han självsäker­t.

14-årige Carl Whitehall är här för tredje gången och tror att det ökade intresset beror på att det är en kul träningsfo­rm och att de som är här lockar till sig fler.

– Det var till exempel min brorsa som tyckte att jag skulle testa. Att fler kommer hit tror jag beror på att folk snackar om det, då blir det en trend, säger han.

Det märkliga är att boxningen generellt går nedåt i landet, men här blir vi bara fler.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TREND. 14-årige Carl Whitehall hittade till träningen efter ett tips från sin brorsa.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TREND. 14-årige Carl Whitehall hittade till träningen efter ett tips från sin brorsa.
 ??  ?? MÅNDAGSPAS­SET. Tränaren Stefan ”Hebbe” Lundqvist instruerar Ludvig Ahldin Sjölund. Yasin Fadhel, Morris Paradis Bohn och Carl Whitehall vid hans sida.
MÅNDAGSPAS­SET. Tränaren Stefan ”Hebbe” Lundqvist instruerar Ludvig Ahldin Sjölund. Yasin Fadhel, Morris Paradis Bohn och Carl Whitehall vid hans sida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden