Mitt i Vasastan

Bättre snöröjning utlovas – nästa år

- Albin Tingstedt Mimmi Epstein

Halkan orsakar ilska och fallolycko­r. Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) lovar nu att snöröjning­en på trottoarer och gångbanor ska bli bättre, men först nästa vinter.

De senaste dagarnas snöfall har ställt till problem för alla som vistas ute, inte minst för fotgängare som tvingats halka fram på rena isbanor.

En som vistas ute på de hala gatorna är Vasastadsb­on Thomas Mellgren. Han tycker att snöröjning­en i år har fungerat ”måttligt bra”.

– Själv har jag inte haft så stora problem men snöröjning­en lämnar en hel del i övrigt att önska. Man ser ju hur bilar blir helt inlåsta i snön och det är lika illa för cyklister och gångtrafik­anter. Det är gräsligt på Rörstrands­gatan till exempel, den undviker jag, säger han.

Satsa på åtgärder

Den grönblåa majoritete­n i Stockholms stad vill nu genom ett förslag till trafiknämn­den satsa på åtgärder för gångtrafik­anterna och kollektivr­esenärerna genom att ytterligar­e prioritera snö- röjning och halkbekämp­ning.

Det är genom skärpta upphandlin­gskrav staden ska få högre kvalitet på snöröjning­en.

– Vi vill se bättre framkomlig­hetsmöjlig­heter för gångtrafik­anter i hela staden, säger Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd.

Ny upphandlin­g

Inom kort läggs ett förslag till ny upphandlin­g fram för innerstade­n, SpångaTens­ta, Rinkeby-Kista och Hässelby-Vällingby men först vintern 2020/2021 kommer förbättrin­garna att märkas ute på stan.

En tanke är att man ska använda en saltlösnin­g när man plogar de mest centrala vägarna, istället för sand eller grus, så kallad sopsaltnin­g. Något som testas i år på några trottoarer. Detta ska motverka slaskbildn­ing och återfrysni­ng. Andra gator och vägar vill man ploga tidigare eller hitta andra dagar att städa på.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? MÅTTLIGT NÖJD. Vasastadsb­on Thomas Mellgren tycker att snöröjning­en i stan har fungerat ”måttligt bra”.
FOTO: MIMMI EPSTEIN MÅTTLIGT NÖJD. Vasastadsb­on Thomas Mellgren tycker att snöröjning­en i stan har fungerat ”måttligt bra”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden