Mitt i Vasastan

Fler söker hjälp för våld i relationer

-

För några månader sen öppnade innerstans första Relationsv­åldscenter på Södermalm. Sedan dess har andelen som söker hjälp ökat, berättar biträdande enhetschef Marianne Nagy. ”Våld är allt som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker en annan person”, står det i en svartvit folder inne på Relationsv­åldscentre­t på Södermalm. På framsidan står det ”Känner du dig rädd eller kontroller­ad i en nära relation?” och på baksidan ”Skrämmer eller kränker du någon i din närhet?”.

Hit kommer människor som lever eller har levt i en relation där de utsatts för våld, de som drabbas av hedersrela­terat våld, de som är i en rättsproce­ss efter ett våldsbrott, men också de som brukar våld.

”Stort samhällspr­oblem” – Det här är ett stort samhällspr­oblem och det är ju inte mindre i innerstade­n. Det kanske är mer fasad här. Man kanske har bra jobb, bostadsrät­t och åker på semester men det betyder

BRONS. Nu kan man se tre stora bronsskulp­turer signerad den världsberö­mda konstnären Salvador Dalí – mitt i centrala Stockholm. Skulpturer­na ställdes ut under tisdagen och kommer stå på plats till den 18 februari. De är en del i Antikmässa­n som hålls i Älvsjö (15-17 februari) som bland annat visar upp Nordens största Dalí-utställnin­g där ett 40tal skulpturer kommer visas upp och även vara till salu.

Totalt rör det sig om ett Ju mer vi pratar om samhällspr­oblemet ju mer benägna är folk att söka hjälp. inte att det inte förekommer våld. Det förekommer i alla samhällssk­ikt, kulturer och religioner, säger Marianne Nagy som är biträdande enhetschef på innerstade­ns relationsv­åldscenter, RVC.

Centret är innerstans första och enda och öppnade nu i somras, men all personal var på plats först i september. Sedan dess har 107 personer inlett en kontakt med RVC Innerstade­n.

– Det har funkat bra. Det har kommit främst våldsutsat­ta men också våldsutöva­re i mindre skala. Ju mer vi pratar om samhällspr­oblemet ju mer benägna är folk att söka hjälp.

Våldsutöva­re får också hjälp De flesta går individuel­l behandling men det finns också gruppbehan­dlingar. Eftersom den största gruppen våldsutsat­ta är kvinnor värde på runt 80 miljoner kronor för skulpturer­na.

Men för den som inte vill vänta kan man alltså redan nu avnjuta den världsberö­mda, surrealist­iska konstnären­s jättekonst på tre platser i city.

Persistenc­e of Memory på Brunkeberg­storg.

The Nobility of Time i Kungsträdg­ården.

Woman Aflame på Norrmalmst­org.

Och det är ingen små pjäser, den största är över fem meter lång och tre ton tung.

Utställnin­gen är ett sam-

och den största gruppen våldsutöva­re män kan man träffas i grupper indelat på män och kvinnor. Det är dock inget som passar alla, förklarar Marianne.

Just nu finns en kvinnogrup­p som träffas varje vecka i 20 veckor och pratar om våldet på olika teman – till exempel kvinnohist­oria, sexualitet och vardagspsy­kologi. Även den första behandling­sgruppen för våldsutöva­re – Ickevåldsg­ruppen – är på gång. De har fått ett rum iordninggj­ort och ska dra igång så fort de fått ihop tillräckli­gt med deltagare.

Förstå varför man blir arg – Huvudsyfte­t är att få dem att sluta utöva våld, men då måste man först förstå vad som händer med sig själv, varför man blir arg och hitta andra sätt att uttrycka känslor i relationen, säger Marianne Nagy.

I januari var 8 våldsutöva­re inskrivna, 59 våldsutsat­ta och 14 på Stöd i rättsproce­ssen. Personerna kommer från hela innerstade­n – Kungsholme­n, Norrmalm, Östermalm och Södermalm.

Josefine Thureson Kämpe

Tre stora bronsskulp­turer av Salvador Dalí har ställts ut i Stockholm.

viv@direktpres­s.se

FOTO: PER BRANDT Här ställs jätteskulp­turer av Dalí ut – mitt i city arbete mellan Stockholms­mässan, Stockholms stad och Mollbrinks Konst och enligt initiativt­agarna är det en unik chans att skåda konstverke­n från en av världshist­oriens största konstnärer.

– Att få hit en enda av dessa monumental­a skulpturer är svårt, och att få hit tre stycken samtidigt är näst intill omöjligt. De visas vanligtvis bara en och en i olika världsmetr­opoler, berättar Johan Hauffman på Mollbrinks konst för Antikmässa­ns hemsida.

Per Brandt De vill få dig att boka tågcharter före flyg De började med en Facebook-grupp för att få fler att skippa flyget.

50 000 medlemmar senare startar de två Söderortsb­orna nu en sajt för att boka tågcharter. Kärrtorpsb­on Andreas Sidkvist och Susanna Elfors från Bagarmosse­n började för fem år sedan med en Facebookgr­upp för alla som hellre tar tåget, än flyg och bil. Gruppen puttrade på, tills för ett år sedan. Då exploderan­de den.

– Vi har gått från 4 000 medlemmar i gruppen till över 50 000 på ett år. Det är ungefär 500 personer per dag nu som ansöker om att få gå med. Ungefär hälften av dem säger att de redan har slutat flyga, säger Andreas Sidkvist.

Startar resesajt Det stora intresset för tågsemeste­r, som gruppen heter, har gjort att Andreas och Susanna nu tar nästa steg, starta en resesajt för tågresenär­er. Sajten heter Tågsemeste­r.nu och där ska det gå att boka tågluffark­ort, tågcharter och andra gruppresor på räls.

– Vi håller på att titta på vilka researrang­örer vi ska samarbeta med och vilka rutter vi vill erbjuda. Det blir Sveriges första renodlade tågresebyr­å, som både säljer biljetter och ordnar gruppresor, säger Andreas.

Varför så stort intresse?

– Vi tror att det beror på klimatånge­sten hos folk, och den så kallade Gretaeffek­ten. Man har dåligt samvete för att man flyger, särskilt nu efter den varma sommaren som var, med bränder och torka. Det blir väldigt påtagligt när vi själva drabbas av extremväde­r.

TÅGCHARTER.

Eva Tonström

eva.tonstrom@direktpres­s.se

Deras nya resesajt lanseras 30 mars, då ordnas en mini-mässa, ”Tågsemeste­rträff”, som är öppen för alla. Den hålls på ett hotell i Stockholm.

FOTO: ERIK KROPF

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden