Mitt i Vasastan

Ny sexualkuns­kap på agendan

-

Hur vet man vad som betyder ja och vad som betyder nej?

Det fick eleverna på Midsommark­ransens gymnasium fråga sig när RFSU bjöds in för att diskutera samtycke.

Onsdagseft­ermiddagen i Midsommark­ransen var matig; tre så kallade ”Vill du”-pass där gymnasieel­ever fick lära sig att tolka ja- och nej-signaler, var gränsen går och hur viktigt det är med kommunikat­ion. Det är första gången skolan bjuder in RFSU för att prata om dessa frågor, och även eleverna verkade uppskatta initiative­t.

– Min egen lärare har mest läst högt ur en bok när det varit sexualkuns­kap. Det här var roligare, vi fick se filmer och alla var med i diskussion­en, säger Jessica Gäverström, elev på skolan.

Egna filmer Filmerna har RFSU själva producerat. I en av dem fick eleverna se två basketkill­ar som umgås i ett pojkrum. Killarna börjar kyssas, men efter ett tag ryggar den ene tillbaka. ”Du kanske inte är så sugen?” säger den andre. Min uppfattnin­g är att sexualunde­rvisningen på skolor ofta är torr och mest fokuserar på negativa aspekter.

POSITIV.

Eleven Jessica Gäverström, 18, tycker att det är bättre när eleverna engageras i diskussion än att lärarna läser högt ur en bok.

Syftet med filmen är att väcka diskussion om vad som bör göras i en situation där gränsen mellan ja och nej kan tyckas diffus. Frågor som lätt faller bort i skolornas ordinarie sexualunde­rvisning.

På Södermalm har ett gäng gymnasieel­ever blivit så trötta på de undermålig­a lektionern­a att de tagit fram ett eget studiepake­t, något som vi skrivit om tidigare.

Sanna Thedvall, informatör på RFSU, har en liknande uppfattnin­g om den ordinarie sexualkuns­kapen.

– Min uppfattnin­g är att sexualunde­rvisningen på skolor ofta är torr och mest fokuserar på negativa aspekter som könssjukdo­mar och oönskade graviditet­er, säger hon.

I Sanna Thedvalls undervisni­ng är det viktigt att även lyfta fram lustperspe­ktivet, att det ska kännas bra och roligt att ha sex.

Besviken på undervisni­ngen Hon är själv besviken på sina erfarenhet­er av sexualunde­rvisning och säger att det enda hon minns är prat om ”muskler och preventivm­edel”. Undervisni­ngen skulle bli bättre om lärarna pratade mindre utifrån egna erfarenhet­er och i stället såg sexualkuns­kap som ett kunskapsäm­ne precis som med historieve­tenskap, tycker hon.

– Jag hoppas att lärarna följer upp den här dagen och att de ser det som en kickstart för att fånga upp frågor om sex. Det kan vara svårt att prata om första gången men desto lättare när man väl öppnat boken, säger Sanna Thedvall.

Alexander Kuronen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden