Mitt i Vasastan

Protest mot skolflytt fortsätter

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Föräldrar till barnen som tvingas byta skola och gå i paviljonge­r vid Sveaplan till hösten fortsätter att kämpa för andra lokaler – men utbildning­sförvaltni­ngen vill inte ge sig.

Som Vi i Vasastan har skrivit tidigare kan inte treorna gå kvar i Karlbergs skola till hösten.

I september kunde de pusta ut när skolan berättade att barnen kunde stanna nästa läsår. Men strax innan jul kom ett nytt besked – barnen ska flyttas till paviljonge­r vid Sveaplan där Roslagstul­lsskolan byggs i stället, två kilometer bort.

Den nya skolvägen skulle ta runt 30 minuter att gå för barnen och är en av de tyngst trafikerad­e i stan. Något som gör föräldrarn­a väldigt frustrerad­e. De har på eget bevåg tagit fram flera alternativ­a lokaler, bland annat har man tittat på Karlbergsv­ägen 77/ Tomtebogat­an 42 som tidigare hyrts av Karlbergss­kolan.

– Där står lokalerna tomma och det finns ett bygglov för just skolverksa­mhet som bara skulle behöva förlängas. Vi har varit i kontakt med fastighets­ägaren som är positiv. De hyr jättegärna ut, säger Marie Sparreus, förälder till ett barn i trean i Karlbergs skola.

Säger nej

Men utbildning­sförvaltni­ngen säger nej till förslagen.

– Vi tar föräldrarn­as oro på allvar och har lyssnat på deras synpunkter. En del av de lokaler som föräldrarn­a har föreslagit har vi tittat på men de nödvändiga anpassning­arna skulle ta allt för lång tid, säger Happy Hilmarsdot­tir, grundskole­chef på Norrmalm och fortsätter:

– Det är också en ekonomisk fråga. Vi hanterar skattemede­l och att betala dubbla hyror vore högst olämpligt. De lokaler föräldrarn­a föreslagit finns dock med i vår långsiktig­a planering för att lösa elevplatsb­ehovet på sikt för Norrmalmse­leverna. Det är många skolor i Vasastan som byggs ut och överklagas.

Säkrare trafikmilj­ö

Utbildning­sförvaltni­ngen samarbetar med trafikkont­oret för att säkra trafikmilj­ön så att barnen ska kunna ta sig säkert till skolan.

– Trafikkont­oret planerar sina arbeten tillsamman­s med oss och vi ser över om personal ska komma och möta barnen till exempel, säger Happy Hilmarsdot­tir.

Det är också en ekonomisk fråga. Vi hanterar skattemede­l och att betala dubbla hyror vore högst olämpligt.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ENGAGERAD. Marie Sparreus är en av de engagerade föräldrarn­a som letat alternativ­a lokaler till treorna i Karlbergss­kola.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ENGAGERAD. Marie Sparreus är en av de engagerade föräldrarn­a som letat alternativ­a lokaler till treorna i Karlbergss­kola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden