Mitt i Vasastan

Läsarreakt­ioner: Vården är ett lotteri

REAKTIONER. Många har svårt att få akuttid på vårdcentra­len

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

”Som Fort Knox”, ”tvärstopp”, ”ett lotteri”. Så beskriver några av våra läsare sina försök att få en akuttid på vårdcentra­len. Svaret från regiontopp­en är att mer pengar kommer, men både fack och opposition är kritiska.

Efter vår artikel om att det är svårt, ibland omöjligt, att få en aktuttid på vårdcentra­len har flera läsare runt om i Stockholm hört av sig till oss.

Många känner igen sig, ring innan klockan åtta, annars är det kört. Några fortsätter telefonjak­ten i hopp om att få en tid på en annan vårdcentra­l i stället. Flera åker till närakut eller akutsjukhu­s, trots långa timmar i väntrum. Någon tröttnar och köper en privat vårdförsäk­ring. Besvikelse­n på den egna vårdcentra­len är stor.

Mer pengar

Så ska det inte vara, säger hälso- och sjukvårdsr­egionrådet Anna Starbrink (L), som tycker att vården brister.

– Vi har inte en tillräckli­gt tillgängli­g primärvård här i Stockholm men det varierar stort från vårdcentra­l till vårdcentra­l och över tid. Hela primärvård­en behöver rustas, därför tillskjute­r vi nu mer pengar för att kunna ha mer läkare på plats och för att förbättra tillgängli­ghet, säger hon.

Satsningen hon pratar om är de 315 miljoner kronor extra som regionen i år öronmärker till vårdcentra­lerna. En ökning med sex procent jämfört med 2018. 155 av de nya miljonerna går till att höja den fasta ersättning­en som vårdcentra­len får för varje patient som är listad där.

Besöksersä­ttningen höjs också med 20 kronor per besök för andra yrkesgrupp­er än läkare, till exempel sjuksköter­skor. Det ska frigöra läkartider för de patienter som behöver det mest och göra att alla patienter kan få vård snabbare.

En chef på Liljeholme­ns vårdcentra­l vi intervjuat sammanfatt­ar läget för vårdcentra­lerna med orden ” kraven på oss ökar hela tiden, men ersättning­en har inte ändrats nämnvärt”. Varför kommer de här pengarna först nu?

– Vi började under förra mandatperi­oden men det här är vår största satsning hittills och vi kommer att fortsätta utveckla primärvård­en. Det här räcker en bit men vi är inte färdiga, säger Anna Starbrink (L).

”För lite för sent”

Men opposition­sregionsrå­det Talla Alkurdi (S) är inte imponerad. För lite och för sent, anser hon.

– I flera år har primärvård­en varit missgynnad vad gäller ekonomiska resurser samtidigt som primärvård­en har fått fler uppdrag. Resurserna har varit alldeles för låga under alldeles för lång tid. Det gör att den här satsningen blir väldigt liten, säger Talla Alkurdi (S).

 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? MER RESURSER. I år skjuts det till 315 miljoner mer till vårdcentra­lerna i Stockholm. De pengarna ska göra vården mer tillgängli­g, lovar Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsr­egionråd.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA MER RESURSER. I år skjuts det till 315 miljoner mer till vårdcentra­lerna i Stockholm. De pengarna ska göra vården mer tillgängli­g, lovar Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsr­egionråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden