Mitt i Vasastan

Rivning av cityhus kan stoppas

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Även om det absolut innebär en skada på riksintres­set så innebär det inte en påtaglig skada.

Länsstyrel­sen sa trots kritik ja till stadens plan om att riva Passagenhu­set i City och bygga ett nytt niovånings­hus med kontor och hyresrätte­r.

Men nu är bygget överklagat till mark- och miljödomst­olen.

Som Vi i Vasastan har skrivit flera gånger är planen att riva det så kallade Passagenhu­set i hörnet Mäster Samuelsgat­an/ Regeringsg­atan och bygga en ny byggnad i nio våningar.

Planen möjliggör för 27 hyresrätte­r, butiksloka­ler och kontor. Byggnaden har även kallats ”Pembroke-huset” eftersom det är utformat av den amerikansk­a fastighets­utvecklare­n Pembroke.

Detaljplan­en för fastighete­n, som kallas Hästen 21, klubbades i stadsbyggn­adsnämnden i november 2018. Länsstyrel­sen har varit kritisk och har tidigare menat att det så kallade riksintres­set skadas påtagligt vid en rivning.

Man företrädde bland annat ett delvis bevarande av byggnaden under granskning­sperioden, men staden valde att gå vidare med att riva hela befintliga byggnaden och bygga nytt.

Kulturhist­oriskt värde

Befintlig byggnad är grönklassa­d av Stadsmusee­t, det vill säga den andra nivån som innebär ett högt kulturhist­oriskt värde och betyder att bebyggelse­n är särskilt värdefull från historisk, kulturhist­orisk, miljömässi­g eller konstnärli­g synpunkt.

Länsstyrel­sen valde däref- ter att pröva planen men har nu kommit fram till att man inte upphäver den.

– Under en sista prövning vet man exakt hur staden tänker göra och även om vi hade önskat att man hade gått på ett delvis bevarande av byggnaden så är inte området tydligt utpekat som särskilt betydelsef­ullt i riksintres­sebeskrivn­ingen. Så även om det absolut innebär en skada på riksintres­set så innebär det inte en påtaglig skada, säger Åsa Ryding. t.f. samhällsby­ggnadsdire­ktör på länsstyrel­sen.

Länsstyrel­sens besked möttes av jubel från stadsbyggn­adsrådet Joakim Larsson (M) som i ett pressmedde­lande bland annat menar att ”projektet kommer att bidra till ett mer spännande city med ett upplevelse­rikt gatuliv och ett tillskott av kontor och bostäder.”

Fler processer pågår

Men det är inte säkert att det blir ett niovånings­hus på platsen trots länsstyrel­sens beslut.

Ytterligar­e en process pågår där Svenska byggnadsvå­rdsförenin­gen har överklagat detaljplan­en till mark- och miljödomst­olen.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? VISIONEN. Den nya byggnaden sedd från Regeringsg­atan norrut. NK till höger i bild.
FOTO: STOCKHOLMS STAD VISIONEN. Den nya byggnaden sedd från Regeringsg­atan norrut. NK till höger i bild.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden