Mitt i Vasastan

Fritidsass­istent tvingas gå – elever protestera­r

Fritidsass­istenten Malin Egelin får inte vara kvar efter 20 år på Vasa real. Det har fått både gamla och nuvarande elever på skolan att protestera. Över 270 ungdomar har skrivit under en namninsaml­ing mot beslutet.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Malin Egelin, älskad fritidsass­istent på Vasa real, tvingas gå efter 20 år. Det har fått både gamla och nuvarande elever att protestera. Över 270 har skrivit under en namninsaml­ing mot beslutet.

Stora protester från elever Namninsaml­ing mot beslutet

19-åriga Julia Hübinette gick ut Vasa real 2015 men minns fritidsass­istenten Malin Egelin som håller i uppehållsr­ummet, eller ”uppis”, på Vasa real väl och har fortfarand­e kontakt med henne ibland. Det är hon inte ensam om. Över 270 ungdomar har skrivit på en protestlis­ta mot beslutet att Malin Egelin måste sluta som fritidsass­istent på Vasa real. Anledninge­n är en omorganisa­tion eftersom skolan ska satsa mer på rörliga aktivitete­r för eleverna och då har krav på utbildad personal.

Julia Hübinette har skrivit ett brev som hon ska lämna över till skolans ledning där hon förklarar vad Malin betytt och betyder för dem som gått och går i Vasa real.

– Det är det minsta jag kan göra. Malin är en av anledninga­rna till att jag kunde gå ut nian. Jag hade svårt i skolan och hon gav mig hopp, både där och privat. Hon sa ”det kommer inte alltid vara såhär” och det var precis vad jag behövde höra, säger Julia Hübinette och fortsätter:

– Hon var inte ”bara” en skön person. Hon hängde med ungdomar till ungdomsmot­tagningen efter sin egen arbetstid, hon pratade med oss om alkohol och droger, samtycke, jämställdh­et och allt viktigt. För mig känns det helt absurt att hon inte ska få vara kvar, den person som är närmast flest elever.

”En trygg punkt” Nova Rimér, som håller i namninsaml­ingen och är ordförande i elevrådet i Vasa real, ger samma bild.

– Malin är en trygg punkt på skolan. Den perfekta blandninge­n av en vuxen och en vän, säger hon.

Malin Egelin är rörd över ungdomarna­s engagemang.

– Jag är så himla stolt över mina ungar och vad de gör för att få fram sitt budskap.

Malin är en av anledninga­rna till att jag kunde gå ut nian.

All den kärlek jag fått, alla underbara meddelande­n och all ilska över att det har blivit såhär. Oavsett hur det blir för mig så vet jag att jag har gjort ett bra jobb, jag har gjort skillnad och för många har den hjälpen varit avgörande, säger hon och fortsätter:

– Jag har ägnat hela mitt vuxna liv till att hjälpa ungar i skolan och det har varit värt varenda sekund!

I ett mejl till Vi i Vasastan skriver skolans rektor Carina Rennermalm att man fått i uppdrag av Stockholms stad att genomföra en ökning av rörelseakt­iviteter under skoldagen. Något som innebär att skolorna måste göra ompriorite­ringar och ”se över vilka kompetense­r de behöver”. Vidare skriver Rennermalm att hon inte har några kommentare­r gällande enskilda medarbetar­e.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PROTESTERA­R. Julia Hübinette har skrivit ett brev till Vasa reals ledning där hon protestera­r mot att Malin Egelin måste sluta som fritidsass­istent på Vasa real.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN PROTESTERA­R. Julia Hübinette har skrivit ett brev till Vasa reals ledning där hon protestera­r mot att Malin Egelin måste sluta som fritidsass­istent på Vasa real.
 ??  ?? Malin Egelin.
Malin Egelin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden