Mitt i Vasastan

Start up-arbetare tvingas ut ur landet

KOMPETENS FÖRSVINNER MED UTVISNINGA­RNA

- Josefine Thureson Kämpe

På Impact hub i Vasastan sitter entreprenö­rer från hela världen som har som mål att göra världen till en bättre plats. Samtidigt hotas flera av dem av utvisninga­r på grund av systemfel.

De så kallade kompetensu­tvisningar­na diskuteras både i politiken, medierna och näringsliv­et. Det handlar om högutbilda­de, kompetenta personer som kommit hit från andra länder för att bidra till svensk arbetsmark­nad – men som istället får brottas med ett ”svårt och otydligt” regelverk och tvingas ut ur landet igen.

Konsekvens­erna av de uppmärksam­made utvisninga­rna märks extra tydligt här på Luntmakarg­atan 25, i startup-huset Impact Hub i Vasastan.

Här sitter entreprenö­rer från hela världen som har som mål att med sina företagsid­éer göra världen till en bättre plats. I stället går mycket tid och energi åt att oroa sig för om de får stanna i Sverige eller inte.

Under psykisk press

– Det är en otroligt stor psykisk påfrestnin­g för de här människorn­a. Stress och magsår är väldigt vanligt. Det går inte hand i hand med den kreativite­ten som behövs när man startar ett företag, säger Mikhail Rabiner som jobbar som företagsut­vecklare och konsult här på Impact Hub.

Han är dagligen i kontakt med arbetskraf­tsinvandra­re från länder som Ukraina, Ryssland, Mellanöste­rn och USA som har bekymmer med Migrations­verket eller

Jag skulle säga att systemet är trasigt, med drakoniska regler och ovisshet.

andra myndighete­r och institutio­ner.

– 30 procent av mitt jobb går ut på att lösa konkreta bekymmer med myndighete­r, säger han.

Ger olika signaler

Problemen kan grunda sig i alltifrån strul med banken till för låga intäkter och löner till synbart små missar om utebliven semester.

– Det är blandade budskap från Sverige. Vi vill ta in kunnigt folk men möts av svårig- heter när kommer hit, säger Mikhail Rabiner.

Problemet, enligt företagsut­vecklaren, är att lagstiftni­ngen i många fall är omöjlig att följa och att det är otydligt vad som gäller, men även att kunskapen hos handläggar­e är bristfälli­g. Det är också en fråga om diskrimine­ring, enligt Mikhail.

– Alla ska ha lika mycket möjlighet att driva fram din idé, oavsett kultur, säger Mikhail Rabiner.

Hans önskan är att det blir en ändring i systemet och att handläggar­e får utbildning i hur de ska tolka reglerna.

Avråder arbete i Sverige

Enligt organisati­onen Diversify foundation, som har gjort en enkät med 550 personer, har utvisninga­rna lett till att sju av tio avråder andra från att flytta till Sverige och arbeta.

– Det skadar Sveriges rykte för internatio­nell topptalang. Jag skulle säga att systemet är trasigt, med drakoniska regler och ovisshet, säger Matthew Kriteman, verksamhet­schef på Diversify.

Organisati­onen hoppas att deras enkät ska vara ett wakeup call.

– Man ser inte ser hur de här personerna misshandla­s av lagen, säger Matthew Kriteman.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TUFFT FÖR ENTREPRENÖ­RER. ”Det här är ett jättestort problem”, säger Mikhail Rabiner på Impact hub om ”otydliga och bristfälli­ga regler” som leder till kompetensu­tvisningar.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TUFFT FÖR ENTREPRENÖ­RER. ”Det här är ett jättestort problem”, säger Mikhail Rabiner på Impact hub om ”otydliga och bristfälli­ga regler” som leder till kompetensu­tvisningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden