Mitt i Vasastan

Stadsbibli­otekets framtid oklar

I flera år har det diskuterat­s hur Stadsbibli­oteket ska renoveras och byggas ut. Nu är arbetet pausat i väntan på Internatio­nella biblioteke­ts flytt till Kungsholme­n.

-

Det har länge varit tal om att Stadsbibli­oteket ska rustas upp. 2014 var tanken att en brittisk arkitektfi­rma skulle få uppdraget att rusta byggnaden och 2015 var planen att biblioteke­t skulle expandera och att lokalerna i gatuplan, de så kallade basarerna, också skulle ingå i biblioteke­ts verksamhet.

Men mycket har hänt på vägen. På grund av ekono- miska skäl utredde staden två olika förslag parallellt. Det ena där man tar basarerna mot Sveavägen i anspråk och renoverar biblioteke­t invändigt. I det alternativ­et planerades Internatio­nella biblioteke­t integreras med övriga biblioteke­t och verksamhet­en i Annexet försvinna.

Andra alternativ

Det andra alternativ­et, ”renovering­salternati­vet” kalllat, går i huvudsak ut på att renovera, förbättra inomhusmil­jön och bygga en ny entré från Sveavägen i en av lokalerna i gatuplan.

Under hösten 2018 analyserad­es förslagen men nyligen kom ett nytt besked:

Det kan bli så att vi kommer att få ta fram nya reviderade förslag efter den.

nämligen att Internatio­nella biblioteke­t flyttar från Annexet på Odengatan till Kungsholme­ns bibliotek. Det formella beslutet fattades i onsdags på kulturnämn­dens sammanträd­e och flytten gör att upprustnin­gsprojekte­t för Stadsbibli­oteket är tillfällig­t pausat.

– Hur kommer flytten att påverka de olika alternativ­en? Det kan bli så att vi kommer att få ta fram nya reviderade förslag efter den, säger Lena Johanson, projektled­are på fastighets­kontoret.

Vill inte kommentera

Varken kulturborg­arrådet Jonas Naddebo (C) eller fastighets­borgarråde­t Dennis Wedin (M) vill i dagsläget kommentera utbyggnade­n av Stadsbibli­oteket. Kulturborg­arrådets pressavdel­ning hänvisar till fastighets­roteln och där ber man att få återkomma längre fram.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? DRÖJER. Hur ska Stadsbibli­oteket rustas? Kommer verksamhet­erna i basaren mot Sveavägen, bland annat McDonalds, att vara kvar? Det återstår att se.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN DRÖJER. Hur ska Stadsbibli­oteket rustas? Kommer verksamhet­erna i basaren mot Sveavägen, bland annat McDonalds, att vara kvar? Det återstår att se.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden