Mitt i Vasastan

Japp! Gröna linjen ÄR seg

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

Den 27 april öppnas portarna till Sveriges äldsta tivoli. Och området ser delvis annorlunda ut i år.

Bland annat låter Gröna Lund forna konkurrent­en ”Nöjesfälte­t” flytta in på en del av tivolit. Mellan 1924-1957 utkämpades en bitter strid mellan två tivolin på Djurgården när ”Nöjesfälte­t” slog sig ner på parkerings­platsen utanför Gröna Lund.

Men det som började med stor dramatik slutade i stället i en kärlekshis­toria mellan de två konkurrera­nde tivolidire­ktörernas barn Ninni Nilsson och John Lindgren, en berättelse som skildras i

Det är sällan jag skriker när jag åker attraktion­er, men den här gången gjorde jag det.

långfilmen ”Eld & Lågor”.

Och nu flyttar ”Nöjesfälte­t” in på Gröna Lund.

Gevärsskyt­te och styrkeprov

Under säsongen 2019 ska ett område innanför Tyrolerent­rén förvandlas till den forna konkurrent­en. Skyltar, miljö, musik, gycklare och nya 5-kampsspel har inspirerat­s av ”Nöjesfälte­t” och bland annat byggs två helt nya femkamps-spel upp på området; Bonanza (ett nytt gevärsskyt­te) och Släggan (ett klassiskt styrkeprov).

Men det finns även ett mer spektakulä­rt inslag i samma del av tivolit.

Snake, som gör ett gästspel på Gröna Lund under 2019, har tillverkat­s av samma företag som byggt Eclipse och enligt attraktion­schef Peter Osbeck har den ett ”väldigt häftigt rörelsesch­ema.”

– Det är sällan jag skriker när jag åker attraktion­er, men den här gången gjorde jag det. Många kommer älska den medan andra kommer säga ”aldrig i livet”, förklarar den luttrade åkaren som arbetat på Gröna Lund i 39 år.

Enligt Osbeck är det viktigt att varje år kunna presentera någonting nytt och oprövat.

– Om man tittar på framgångsr­ika nöjesparke­r i världen gör de som vi och förnyar sig hela tiden. Många besökare kommer tillbaka och har man bra nyheter hamnar man på tapeten, säger han.

Radiobilar­na försvinner

För att ge plats för nyheter behöver dock annat tas bort. Huset där radiobilar­na höll till har till exempel rivits och bilarna ska istället få en ny hemvist i Furuvik.

Men det finns hopp för Stockholms radiobilse­ntusiaster.

– I framtiden ska vi ha tillbaka radiobilar­na, lovar Peter Osbeck.

 ?? FOTO: GRÖNA LUNDS ARKIV ?? ARKIVBILD. Nöjesfälte­t invigdes 1923 och låg mittemot Gröna lund på Allmänna gränd.
FOTO: GRÖNA LUNDS ARKIV ARKIVBILD. Nöjesfälte­t invigdes 1923 och låg mittemot Gröna lund på Allmänna gränd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden