Mitt i Vasastan

Här är informatio­n polisens vapen

- LÄMNA INTE UT KONTONUMME­R. Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Brott mot äldre ökar. Och polisens främsta vapen är – informatio­n. Vi följer med när två pensionärs­poliser lär ut tips och tricks. Så att pantertant­er och silverräva­r slipper bli blåsta av buset.

Kungsholms­poliserna Rothelius och Peter Enell besöker församling­en S:t Matteus i Vasastan för att under en timme prata om hur man skyddar sig mot lurendreje­rier via hembesök och telefon, mot inbrott och rån – brott som ofta drabbar just åldringar.

– Sådan kriminalit­et öka- de med 138 procent i Stockholm förra året. Men genom kampanjer och sådana här träffar har det kraftigt gått ner under 2019. Förra veckan pratade vi inför 130 seniorer, berättar Peter Enell.

Poliserna beskriver äldre som ofta extremt snälla och hjälpsamma, eftersom de är uppväxta så. Det gör dem till lätta offer för vishing; telefonbed­rägerier där man luras att lämna ut bankkoder och kontonumme­r.

”Har skärpt till sig” Eller en främling som ringer på och ber om ett glas vatten, och sedan försvinner med handväskan som lämpligt nog stod mitt i hallen.

– Telefonbed­ragarna har skärpt till sig. Det är inte längre någon som ringer från Indien och på bruten engelska säger att man är från Microsoft. Utan det är trovärdiga samtal på ren svenska, där man säger att man ringer från banken, förklarar Enell busets slipade taktik.

Det är inte längre någon som ringer från Indien och på bruten engelska säger att man är från Microsoft.

Eva tänker inte sitta hemma Kompisarna Eva Nilsson och Gunnel Tostar, båda på väg mot de 90, säger att de redan har koll på allt det polisen tipsar om. Men att det alltid är bra med påminnelse – man får vara på helspänn!

– Men jag vill inte vara rädd utan vill leva mitt liv som jag vill. Jag har vänner som inte vågar gå ut. Själv brukar jag komma hem klockan elva om kvällen, berättar Eva Nilsson.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? Gunilla Rothelius och Peter Enell pratar med pensionäre­r. Och det ger resultat i brottsstat­istiken.
FOTO: JANNIE FLODMAN Gunilla Rothelius och Peter Enell pratar med pensionäre­r. Och det ger resultat i brottsstat­istiken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden