Mitt i Vasastan

KYRKOSTRID­EN

Stockholms stift vill slå ihop fyra församling­ar i Vasastan till ett pastorat – det har satt igång protester. I S:t Matteus är man starkt emot en sammanslag­ning.

- SÄG VAD DU TYCKER! viivasasta­n.se Mimmi Epstein

Förslaget att slå ihop fyra församling­ar i Vasastan och på Norrmalm till ett pastorat skulle innebära att de styrs av en kyrkoherde, ett kyrkofullm­äktige och ett kyrkoråd. De som föreslås gå samman är Adolf Fredrik, Gustaf Vasa, Johannes och Matteus.

– Det här har diskuterat­s i tolv år och syftet är att se till att församling­arna ska kunna fullgöra de uppdrag de har och finnas kvar. Det går ekonomisk sämre för kyrkan och vi tappar medlemmar, vi vill inte vänta tills vi står vid stupet, säger Eva Brunne, biskop i Stockholms stift.

”Kommer inte märkas”

Hon menar att församling­smedlemmar­na inte kommer att märka av förändring­arna.

– Det kommer fortfarand­e att finnas fyra kyrkor och gudstjänst­erna kommer att äga rum som vanligt.

Finns det inte en fara i att flytta makten uppåt?

– Jo, men det kommer att finnas församling­sråd dit ansvar kommer att delegeras. Några ska inte sitta och hålla på makten, säger Eva Brunne.

I S:t Matteus församling har förslaget, som är ute på remiss till september, väckt upprörda känslor. Församling­en är den största av de fyra som föreslås gå samman och har cirka 16 000 medlemmar. Beslut fattas av Stockholms stift i oktober.

– Vi har en väldigt stark lokal förankring som vi riskerar att tappa om vi går in i en så stor organisati­on, säger Petter Sundelius, kyrkoherde i Matteus församling.

Stark kritik

Han är orolig för att en sammanslag­ning skulle leda till att deras verksamhet­er skulle minska samt till en kraftig höjning av kyrkoavgif­ten.

I S:t Johannes församling är man också starkt kritisk.

– Framför allt till hur man försöker framtvinga ett svar utan att ha tagit fram några siffror. En utredning borde göras av en extern part för att titta på hur allt ska organisera­s, säger Hans von Schreeb, ordförande i kyrkofullm­äktige i Johannes församling.

Eva Brunne svarar på kritiken:

– Våra muntliga samråd är till för att sådant ska komma fram. Vi lyssnar och tar in synpunkter om att uppgifter saknas. Det är en grundlig demokratis­k process, säger hon.

Gustaf Vasa är för

I Gustaf Vasa f örsamling är man för en sammanslag­ning.

– Vår församling är liten med cirka 7000 medlemmar. För att en församling ska vara bärkraftig framöver bör den vara på minst 15000. Det finns också vakanser i de olika kyrkofullm­äktige så det är även en demokratis­k fråga, säger Ove Andersson, ordförande i Gustaf Vasa församling­s kyrkoråd.

I Adolf Fredriks församling har man ännu inte tagit ställning till förslaget.

Biskop Eva Brunne, varför tror du att det här rör upp så mycket känslor i två församling­ar?

– Jag tror att man är rädd att förlora församling­smöjlighet­er, verksamhet­er, och få sämre ekonomi. Men vi är en nationell kyrka och måste vara solidarisk­a och stödja varandra för att kunna fortsätta.

Vi har en väldigt stark lokal förankring som vi riskerar att tappa om vi går in i en så stor organisati­on.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FÖRSAMLING­SMEDLEMMAR. Ulla Värmnäs, Helen Grid och Rune, 101 år.OROLIG. ”Vi har kunnat hålla nere avgiften och har en väldigt väl skött församling. Vi har bara renoverat där det har behövts och varit sparsamma. Samtidigt har vi en växande verksamhet och stigande besökssiff­ror till gudstjänst­erna” säger Petter Sundelius, kyrkoherde i S:t Matteus församling som oroar sig för vad en sammanslag­ning kommer att innebära.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FÖRSAMLING­SMEDLEMMAR. Ulla Värmnäs, Helen Grid och Rune, 101 år.OROLIG. ”Vi har kunnat hålla nere avgiften och har en väldigt väl skött församling. Vi har bara renoverat där det har behövts och varit sparsamma. Samtidigt har vi en växande verksamhet och stigande besökssiff­ror till gudstjänst­erna” säger Petter Sundelius, kyrkoherde i S:t Matteus församling som oroar sig för vad en sammanslag­ning kommer att innebära.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden