Mitt i Vasastan

Tuffare för tobakshand­larna

Tobaksförs­äljare ska prövas på samma sätt som krögare som säljer alkohol. För att klara den nya arbetsbela­stningen kommer Socialförv­altningen att nyanställa en hel avdelning. Och det snart.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Den nya tobakslage­n kickar in den 1 juli. Efter det ska alla som säljer tobak och ecigarette­r synas i sömmarna precis som restaurang­er som säljer alkohol: Samma regelverk, samma riktlinjer. – Det nya tobakstill­ståndet kommer att sluta med förskräcke­lse för många. En hel del handlar kommer inte att komma igenom nålsögat. Men folk röker mindre och i Stockholm finns det en överetable­ring av tobaksiste­r som inte finns ute i landet, säger Suzanne Bengtsson på länsstyrel­sen, som vägleder kommunen inför den nya lagen.

Handlarnas register hos polisen, kronofogde­n och Skatteverk­et kommer att granskas tre år tillbaka i tiden. Är man dömd för våld och narkotika går man bort och får inte längre kränga tobak och elektronis­ka cigaretter. Detsamma gäller kriminalit­et där alkohol varit inblandat, och ekonomisk brottsligh­et.

1 100 butiker

I Stockholms kommun rör det sig om totalt 1 100 butiker, 40 partihandl­are och 300 restaurang­er.

Exakt hur allt ska organisera­s är ännu långt ifrån klart, trots att de nya reglerna bara är fyra månader bort. Avgifter och riktlinjer ska klubbas av politikern­a i kommunfull­mäktige, medan själva organisati­onen blir ett förvaltnin­gsbeslut.

Mest troligt kommer ansvaret att hamna på Socialförv­altningens tillstånds­enhet, som redan kontroller­ar spriten.

– Vi räknar med att anställa 10–15 personer för att klara det här, säger chefen Carina Cutlip.

Själva tillsynen av tobakshand­lare, alltså kontrollbe­sök, ligger i dag på stadsdelar­nas förvaltnin­gar.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? NYA REGLER. Hårdgransk­ningen av tobakshand­lare ser ut att landa på Socialförv­altningen och Carina Cutlips bord.
FOTO: PRIVAT NYA REGLER. Hårdgransk­ningen av tobakshand­lare ser ut att landa på Socialförv­altningen och Carina Cutlips bord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden