Mitt i Vasastan

Fritt fram för fler hyrskotrar

2 000 i dag, till sommaren väntas antalet elscootrar öka kraftigt i Stockholm. Flera nya aktörer står redo att etablera sig och de som redan finns väntas växla upp sitt utbud. Här är stadens strategi för att hantera dem.

- Clarence Frenker

De här fordonen är något nytt och det finns en naturlig nyfikenhet.

Cirka 2000 kommersiel­la elscootrar eller elsparkcyk­lar beräknas i dagsläget rulla på Stockholms gator, enligt trafikkont­oret.

Och till våren och sommaren beräknas de bli ännu fler. Ett flertal nya aktörer står redo att slå sig in på marknaden samtidigt som de som redan finns väntas utöka sitt utbud.

– Till sommaren kan man nog räkna med att sex till åtta bolag kommer att vara aktiva i Stockholm, säger Johan Sundman vid trafikkont­oret.

Voi, som var först ut bland de app-baserade elscooter- bolagen i Stockholm, har under det gångna året fått sällskap av företag som Lime och Tier.

Förra veckan placerade även företaget Glyde ut nya elscootrar på gatorna.

Väckt blandade känslor

Elsparkcyk­larna har sedan sitt intåg i Stockholm förra året väckt blandade känslor bland invånarna. E

nligt Johan Sundman skissas det på flera strategier för att hantera ökningen i Stockholm. Ett av förslagen är att upprätta speciella parkerings­platser där användare som parkerar där får rabatt på taxan, något staden ni skissar på.

Det tittas även på möjlighete­n att införa geofencing, som innebär att elscootrar­na bara kan köras och parkeras i vissa områden, större skala.

Problem med nedskräpni­ng

I flera städer runt om i världen har elscootrar­na orsakat problem med nedskräpni­ng vilket lett till bland annat att scootrar beslagtagi­ts till exempel i Malmö.

– Det kommer in klagomål, men det är inte så många. De här fordonen är något nytt och det finns en naturlig nyfikenhet. Sedan är det många som retar sig på att de står i gång- och cykelbanor, men det är ingenting vi är förvånade över. Jag tror att det här kommer att sätta sig, säger trafikborg­arråd Daniel Helldén(MP).

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? Tier och Glyde är de två senaste tillskotte­n av elscootrar.NYA.
FOTO: PER BRANDT Tier och Glyde är de två senaste tillskotte­n av elscootrar.NYA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden