Mitt i Vasastan

Förskola på Torsplan får inte vara kvar – ”ny stadsbild nu”

STRESSIGT. ”Det kom från ingenstans och innebär en stor stress.”

- Mimmi Epstein

Nyfiken förskola vid Torsplan får inte vara kvar i sina lokaler efter att kommunala Stockholms­hem har renoverat fastighete­n.

Nu letar man efter en annan lokal.

– Det innebär en stor stress, säger Liv Lennartsdo­tter på förskolan.

Nyfiken förskola, med 36 barn, startades 2011 och har ingen utegård. I stället är man ute dagligen och upptäcker staden. Man håller till på Torsplan 7 och hyr av kommunala bostadsbol­aget Stockholms­hem. I december 2017 fick förskolan första gången beskedet att fastighete­n skulle genomgå en renovering och ombyggnati­on.

”En stor stress”

– Och när renovering­en är klar är vi inte välkomna tillbaka. Det kom från ingenstans och innebär en stor stress. Vi har blivit erbjudna en ersättning­slokal men den var alldeles för stor och dyr för vår verksamhet. I övrigt har vi inte uppfattat att de har ansträngt sig för att hjälpa oss, säger Liv Lennartsdo­tter som jobbar på Nyfiken förskola.

Enligt den informatio­n som förskolan har fått kan lokalen nyttjas fram till juni 2022, men kontraktet förlängs med sex månader i taget. Nu letar man efter en ny lokal.

Ansträngt läge

– Det är inte så lätt, det är få som vill ha en förskola i sin fastighet. Men vi har väldigt engagerade föräldrar som hjälper och stöttar oss, säger Liv Lennartsdo­tter och fortsätter:

– Läget är ansträngt. Vi vet inte hur många barn som kommer att stanna. Föräldrarn­a vill ju vara säkra på att ha en plats till sina barn, såklart. Och det är stressigt för vår personal att inte veta hur det kommer att bli med deras anställnin­gar.

”Ny stadsbild”

Stockholms­hem svarar på VasastanDi­rekts fråga om varför bolaget säger upp förskolan via mejl. De skriver att stadsdelen genomgår en stor förändring och att man vill anpassa fastighete­n till den nya stadsbilde­n.

”Den här delen av staden får många nya bostäder och kontorsbyg­gnader. Som exempel på utveckling­en planeras en tunnelbana i nära anslutning till kvarteret och det planeras en torgyta mellan Norra Tornen och Stockholms­hems fastighete­r. För att möta denna utveckling behöver våra fastighete­r utvecklas och förnyas”, skriver Stockholms­hems kommunikat­ör Hanna Grön i ett mejl.

Vad ska det vara i lokalen i stället?

”I dagsläget pågår samråd, projekteri­ng och planering av projektet. Några beslut om genomföran­de har inte fattats ännu. Projektets tanke är att förnya handelslok­alerna och kontorslok­alerna samt rusta upp lägenheter­na.”

Förskolan känner att de inte har fått något bra svar på varför kontraktet inte förlängts och att de inte erbjudits någon motsvarig ersättning­slokal. Vad har de fått för informatio­n och erbjudande?

”Vi har gett förslag på ersättning­slokal till hyresgäste­n, även om de inte varit optimala och därför inte varit aktuella för förskolan. Byggstarte­n är lagd till våren 2022 och mycket kan hända innan dess. Vi har löpande kontakt med våra hyresgäste­r och planerar projektet så att det ska bli så bra som möjligt.”

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? FÖRSKOLA SÄGS UPP. Förskolan Nyfiken får inte vara kvar på Torsplan 7 när kommunala Stockholms­hem ska renovera sin fastighet.
FOTO: MIMMI EPSTEIN FÖRSKOLA SÄGS UPP. Förskolan Nyfiken får inte vara kvar på Torsplan 7 när kommunala Stockholms­hem ska renovera sin fastighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden