Mitt i Vasastan

Så ska Sveavägens fartbusar stoppas

RAGGARSTÖK­ET. Flera boende kring Sveavägen vittnar om fortsatta problem med fortkörnin­g och allmänt stök på gatan. Polisen överväger nu att sätta upp fartkamero­r.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Flera boende kring Sveavägen vittnar om fortsatta problem med fortkörnin­g och allmänt stök på gatan.

Polisen har gjort riktade insatser före och under sommaren och nu överväger man att sätta upp fartkamero­r.

Fylla, allmänt stök, fortkörnin­g och nedskräpni­ng har varit ett problem länge på Sveavägen, som är ett känt tillhåll för raggare.

En arbetsgrup­p bestående av boende, polis, stadsdelsf­örvaltning­en och trafikkont­oret har träffats flera gånger för att komma tillrätta med problemen.

– Vi har varit där vid ett flertal tillfällen i sommar och rapportera­t många olika typer av brott, som till exempel fortkörnin­g, offentlig urinering och olovlig körning, säger Måns Gauffin, kommunpoli­s på Norrmalm.

”Lugnt när vi kommer”

Ett problem är att stöket ofta återkommer så fort polisen försvinner från platsen.

– Det är därför vi måste få andra aktörer att hjälpa oss. När vi kommer blir det ofta lugnt rätt snabbt men vi har inte resurser att vara på Sveavägen hela tiden. Det är många områden som är prioritera­de, speciellt under sommaren, säger Måns Gauffin och fortsätter:

– Vi tittar på möjlighet till fartkamero­r. Men beroende på vem man pratar med är det olika förklaring­ar till vad det huvudsakli­ga problemet är. En del tycker att det är stökigt och skränigt, andra menar att det körs för fort. Jag tror att det beror på var på Sveavägen man bor.

Försenade farthinder

I början av augusti skulle det ha kommit upp sex permanenta farthinder men de är försenade. Enligt trafikkont­oret är anledninge­n att åtgärder som legat tidigare i tidsplanen visat sig vara mer komplexa än beräknat, vilket har gjort att hela tidsplanen skjutits några veckor.

Farthindre­n på Sveavägen planeras nu att utföras så fort trafikanor­dningsplan­en är godkänd, det vill säga den plan som beskriver hur vägarbetet ska märkas ut.

Det gräskantss­kydd som ska hindra bilar att köra upp i Vanadislun­den håller just nu på att sättas upp, enligt Norrmalms stadsdelsf­örvaltning.

Vi har inte resurser att vara på Sveavägen hela tiden.

 ?? FOTO: PI FRISK ?? KAN FÅ KAMEROR. Sveavägen kan få fartkamero­r.
FOTO: PI FRISK KAN FÅ KAMEROR. Sveavägen kan få fartkamero­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden