Mitt i Vasastan

Här är nya Roslagstul­lsskolan

TRIVS. Ellinor Lundsten är en av lärarna på den nya paviljongs­kolan. Hon tycker att det är en härlig personkemi bland personalen.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

REKTORN: ”Jag gjorde ett aktivt val när jag sökte mig hit”

I dag går ett 40-tal sexåringar i förskolekl­ass i två paviljonge­r intill den byggnad som Socialhögs­kolan hyr för närvarande och som så småningom ska byggas om till en permanent grundskola, Roslagstul­lsskolan.Tanken är att den ska byggas ut mot Cedersdals­gatan och få bland annat matsal och slöjdsal.

Skolgården är inte färdig än, i höst kommer en parkourban­a och gungor.

– Jag gjorde ett aktivt val när jag sökte mig hit, det är en så fantastisk miljö med Bellevue- och Hagaparken. De pedagoger jag har sökt har också varit intressera­de av utepedagog­ik. Har man den här miljön i närheten så tycker jag att man ska ta tillvara på den, säger rektorn Tina Magnuson.

Föräldrar hjälps åt

Inför skolstarte­n var flera föräldrar oroliga över trafiksitu­ationen i området kring skolan.

– Föräldrarn­a hjälps åt att hämta och lämna barnen. Det har gått väldigt bra och har varit en väldigt positiv skolstart överlag. Men jag har all respekt för att man som småbarnsfö­rälder har svårt att få logistiken att gå ihop, säger Tina Magnuson.

Ellinor Lundsten jobbar som lärare och har varit med och startat en skola i Farsta tidigare.

– Det är mycket roligare än vad man kan tro. Man får möjlighet att göra allt rätt från början och kan ta med sig sådant som har fungerat från tidigare erfarenhet­er, säger Ellinor Lundsten och fortsätter:

– Det känns fint att få jobba i fräscha lokaler och ha nära till naturen. Jag är också imponerad av vilken nivå jag kan lägga undervisni­ngen på och än har inte ett glas spillts ut i matsalen.

”Väntat sedan jag var ett”

Till nästa höst kommer Roslagstul­lsskolan att ingå i det aktiva skolvalet och ta in fjärdeklas­sare och förskolekl­asser. Då kommer Lucia Velander och Timothy Wendt att börja ettan. Nu har de bara gått några veckor i sin förskolekl­ass i nya Roslagstul­lsskolan.

– Jag gillar skolan. Jag tycker om lärarna och fritis och klassrumme­t. Det roligaste ämnet är matte. Vi har också varit ute i naturen och hittat en massa insekter. Det är en kille i en annan klass som älskar insekter och sniglar, men inte mördarsnig­lar. Jag har väntat på att börja skolan och ha en ryggsäck med mig sedan jag var ett år, säger Lucia Velander.

Timothy Wendt tycker också att matematik är roligt.

– Och att rita, jag har ritat min familj till exempel, säger han.

Hösten 2020 är tanken att Socialhögs­kolan ska flytta ur lokalerna som ska byggas om till nya Roslagstul­lsskolan. Enligt tidsplanen kan skolan stå färdig 2023.

Har man den här miljön i närheten så tycker jag att man ska ta tillvara på den.

 ??  ??
 ??  ?? TRIVS. Lucia Velander och Ti-mothy Wendt gillar att gå i Roslagstul­lsskolan.
TRIVS. Lucia Velander och Ti-mothy Wendt gillar att gå i Roslagstul­lsskolan.
 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ??
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden