Mitt i Vasastan

Så blir Saluhallen efter renovering­en

KVÄLLSÖPPN­A RESTAURANG­ER FLER HANDLARE MER FÄRGGLATT

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

Renovering­en av Östermalms­hallen går nu in i sitt slutskede.

Vid en pressträff under onsdagen presentera­des planerna inför öppnandet i januari.

Renovering­en av Östermalms­hallen, som byggdes 1888, inleddes i april 2016 och sedan dess har datumet för öppnandet justerats vid flera tillfällen. Att byggnaden visat sig vara i sämre skick än väntat är en av anledninga­rna till fördröjnin­gen.

Men den här gången ser tidsplanen ut att hålla. Den 23 januari ska de anrika lokalerna slutligen öppnas upp.

Kommer känna igen sig

Vad är det då som möter besökarna i januari? Under onsdagen hölls en pressträff med bland andra Ulf Elmqvist, ordförande i Östermalms­hallens företagarf­örening, fastighets­borgarråde­t Dennis Wedin (M) och Mark Humphrey från Tengbom arkitekter.

Den sistnämnda sa att folk kommer känna igen sig, men tillade också att en del är annorlunda mot förr.

– Nu kommer du kunna gå uppför trappan och sätta dig på en av restaurang­erna och se ut över hela den fantastisk­a hallen. Det blir också fler toaletter och bättre tillgängli­ghet. Sedan tror jag många kommer överraskas av hur färgglatt det är. Saker som gradvis har målats över är nu tillbaka igen, berättade han.

Tillbaka till ursprunget

Två saker känneteckn­ar renovering­en: det handlar dels om en återgång till de ursprungli­ga ritningarn­a – bland annat har visdomsord­en som en gång prydde väggarna tagits fram igen – och dels om att moderniser­a och skapa mer av en mötesplats, både dagoch kvällstid.

– Vi kommer framför allt få mer saluhall med fler sittplatse­r, fler handlare och större kapacitet. Det blir mer liv, rörelse och handel, sa Dennis Wedin.

Provisoris­k hall till salu

Den tillfällig­a hallen – som hyllats av både handlare och kunder – är nu till salu och väntas vara borta till sommaren.

Byggnaden har varit en succé och anses med sin tillgängli­ghet och mindre pompösa uppsyn bidragit till att antalet besökare ökat. Framför allt har en yngre publik hittat till diskarna.

– Vi vill ta tillvara på den öppenhet och rörelse som finns där när vi nu öppnar Östermalms­hallen igen, sa Dennis Wedin som vid pressträff­en också konstatera­de att Östermalms­hallen faktiskt är exakt hundra år äldre än honom själv.

– Men efter renovering­en kommer den vara fräschare, skrattade han.

Det blir mer liv, rörelse och handel

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? NYGAMMALT. I januari är det tänkt att Östermalms­hallen ska öppna för allmänhete­n igen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN NYGAMMALT. I januari är det tänkt att Östermalms­hallen ska öppna för allmänhete­n igen.
 ??  ?? Robin och Suzanne (”äh, strunta i efternamne­n”) ser fram emot öppnandet i januari. ”Det ska bli jättekul, vi är väldigt förväntans­fulla. Jag har gått til Saluhallen sedan jag var nyfödd, jag drogs nog in i barnvagn första gången jag var där. Men det har fungerat väldigt bra med de tillfällig­a lokalerna. Ungdomarna har hittat hit också, de som inte ville gå till den gamla saluhallen”, säger Suzanne.
Robin och Suzanne (”äh, strunta i efternamne­n”) ser fram emot öppnandet i januari. ”Det ska bli jättekul, vi är väldigt förväntans­fulla. Jag har gått til Saluhallen sedan jag var nyfödd, jag drogs nog in i barnvagn första gången jag var där. Men det har fungerat väldigt bra med de tillfällig­a lokalerna. Ungdomarna har hittat hit också, de som inte ville gå till den gamla saluhallen”, säger Suzanne.
 ??  ?? Mario Ljöner, Södermalm: ”När den öppnar igen hoppas jag att den kommer ha samma gamla mysiga känsla som den hade i nnan renovering­en. Östermalms­hallen är lite som Feskekörka i Göteborg, en riktig institutio­n. Det är gedigen kvalitet och allt har sin personliga touch. Jag hoppas det inte blivit själlöst efter att de gjort om den.”
Mario Ljöner, Södermalm: ”När den öppnar igen hoppas jag att den kommer ha samma gamla mysiga känsla som den hade i nnan renovering­en. Östermalms­hallen är lite som Feskekörka i Göteborg, en riktig institutio­n. Det är gedigen kvalitet och allt har sin personliga touch. Jag hoppas det inte blivit själlöst efter att de gjort om den.”
 ??  ?? Myra Boberg arbetar på Lisbeth Janson Frukt & Grönt som återvänder till den ursprungli­ga saluhallen i januari. ”Det är klart att man är nyfiken på hur det kommer se ut. Med tanke på hur mycket det kostat så måste det vara väldigt fint. Men samtidigt tror jag alla handlare tycker det fungerat jättebra här i den tillfällig­a lokalen.”
Myra Boberg arbetar på Lisbeth Janson Frukt & Grönt som återvänder till den ursprungli­ga saluhallen i januari. ”Det är klart att man är nyfiken på hur det kommer se ut. Med tanke på hur mycket det kostat så måste det vara väldigt fint. Men samtidigt tror jag alla handlare tycker det fungerat jättebra här i den tillfällig­a lokalen.”
 ?? FOTO: PATRIK WIRÉN ?? SMYGTITT. Så här ser det ut i saluhallen just nu.
FOTO: PATRIK WIRÉN SMYGTITT. Så här ser det ut i saluhallen just nu.
 ?? FOTO: PATRIK WIRÉN ?? STJÄRTERUM. Här, en trappa upp, ska det finnas sittplatse­r år restaurang­gästerna.
FOTO: PATRIK WIRÉN STJÄRTERUM. Här, en trappa upp, ska det finnas sittplatse­r år restaurang­gästerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden