Mitt i Vasastan

Kan jag testamente­ra bort all min egendom?

JURIDIK · Här reder vi ut arvsrätten – kan man testamente­ra bort barnens arvsrätt?

-

Hur mycket av min egendom kan jag testamente­ra bort? Måste jag ta hänsyn till mina barns arvsrätt?

Ett testamente är en rättshandl­ing som avser ens kvarlåtens­kap. Det är ett förordnand­e kring vad som ska ske med det man äger när man dör. Detta förordnand­e ska inte vara oåterkalle­ligt. Fram till sin bortgång kan testator, den som testamente­rar sin kvarlåtens­kap, riva testamente­t eller ändra det hur denne vill.

Ett testamente får göras av en person som har fyllt 18 år. Redan som 16-åring kan man dock förordna om egendom som man själv får råda över.

Huvudregel­n är att ett testamente ska upprättas skriftlige­n och att två samtidigt närvarande vittnen ska bevittna testatorns underteckn­ande. Vittnena ska sedan bestyrka handlingen med sina namn. Det finns undantag från dessa formkrav. För så kallade nödfallste­stamenten gäller något lättare formkrav.

Man kan välja att testamente­ra bort hela sin kvarlåtens­kap, eller bara en del av den. En vanlig missuppfat­tning är att man inte kan testamente­ra bort sina bröstarvin­gars laglotter. Bröstarvin­gar är ens närmaste arvingar genom släktskap (barn, barnbarn och så vidare).

Laglotten är hälften av vad en bröstarvin­ge har möjlighet att ärva, hälften av dennes arvslott. Man får som sagt testamente­ra bort så mycket man vill. Däremot finns det en särskild rättighet för bröstarvin­gar. De har rätt att begära jämkning av ett testamente som inkräktar på deras laglott.

Som exempel, om 100 procent av testatorns kvarlåtens­kap är borttestam­enterad till Världsnatu­rfonden och testatorn hade två barn, så kan barnen välja att begära jämkning av testamente­t för att få ut sin laglott. Om båda barnen begär jämkning blir det alltså 50 procent kvar som går till Världsnatu­rfonden. Om barnen väljer att godkänna testamente­t blir de utan arv och testatorns vilja uppfylls helt.

Testamente­t är alltså en frihet att välja vem som får ens egendom när man inte längre finns kvar.

 ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se ??
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden