Mitt i Vasastan

Aluminiumk­lorider räddar Brunnsvike­n

Vattenkval­iteten i Brunnsvike­n måste förbättras, botten är i princip helt död. Nu ska vattnet räddas av en dansk entreprenö­r och aluminiumk­lorid.

- Patrik Wirén

Brunnsvike­ns botten är i princip helt död. Därför pumpas nu aluminiuml­ösning ut i vattnet för att förbättra vattenkval­iteten.

Vattenkval­iteten i Brunnsvike­n måste förbättras. Redan för tre år sedan berättade vi att syrebrist gör att fisken börjat försvinna och situatione­n har inte förbättrat­s sedan dess konstatera­r Fredrik Erlandsson vid Stockholm vatten och avfall.

– Från ungefär sex meters djup är det ganska dött, tyvärr. Fiskarna har fördelen att kunna flytta sig till ytligare delar, vilket andra djur och växtlighet inte kan, säger han.

Fiskarna har fördelen att kunna flytta sig till ytligare delar.

Dansk entreprenö­r

Men nu finns en dansk entreprenö­r på plats för att utföra så kallad fällning med aluminiumk­lorid. I korthet går det till så att en lösning med aluminiumk­lorid pumpas ut från en båt som åker fram och tillbaka över Brunnsvike­n på alla ytor med ett vattendjup som är större än fem meter. Enligt Fredrik Erlandsson handlar det om cirka 75-80 procent av den totala ytan. Fällningen väntas på kort tid bland annat ge lägre fosforhalt­er i vattnet och minska algblomnin­garna.

Åtgärderna är en del av ”Handlingsp­lan för god vattenstat­us” som antogs i KF 2015 och som ska bidra till en bättre vattenstat­us i stadens sjöar och vattendrag.

– Brunnsvike­n är först ut, nästa skulle jag tro blir Magelungen. Det är samma typ av problem där. Magelungen ingår i ett större sjösystem och det har tidigare legat ett reningsver­k vid Trehörning­en vars förorening­ar förts vidare till Magelungen, säger han.

Arbetet i Brunnsvike­n beräknas vara avslutat senast vecka 44.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BRUNNSVIKE­N. Här ska aluminiumk­lorid tillsättas för att binda fosforn så att den inte längre kan bidra till övergödnin­gen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BRUNNSVIKE­N. Här ska aluminiumk­lorid tillsättas för att binda fosforn så att den inte längre kan bidra till övergödnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden