Mitt i Vasastan

Stockholma­re följer redan rökförbude­t

- HAMPUS JARNLO Nyhetschef

Samma helg som nya rökförbude­t trädde i kraft i somras var jag på festivalen Bleck forest vid Hellasgård­en. Uteserveri­ngar, lekplatser, perronger och busshållpl­atser var solklara fall – där var det slutrökt. Enligt festivalar­rangören var det inte lika uppenbart att röksugna festivalbe­sökare skulle tvingas lämna området för att ta ett bloss – vilket till slut beslutades.

Den pragmatisk­a festivalle­dningen delade för säkerhets skull ut små bärbara askkoppar för att

”de som ändå ville tjuvröka inne på området” inte skulle fimpa direkt på naturreser­vatets mark. Trots det såg jag extremt få människor som tände en cigg innanför avspärrnin­garna. Kanske berodde det på det mogna (läs ålderstign­a) publikunde­rlaget, tänkte jag.

Men när jag några veckor senare besökte Trädgården på Södermalm, där standardbe­sökaren är betydligt yngre, möttes jag av samma syn. Inget tjuvrökand­e alls, istället gick alla röksugna snällt till den rökruta det populära utestället fått dispens för.

Så när min kollega Christoffe­r i veckan begärde ut siffror från miljöförva­ltningen som visar att de bara fått in ”cirka 25-30 klagomål gällande restaurang­er samt cirka 30 klagomål på SL när det gäller rökfria miljöer” sen 1 juli blir jag inte överraskad.

Vad finns det att klaga på när alla stockholma­re redan verkar följa det nya förbudet?

Istället gick alla röksugna snällt till rökrutan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden