Mitt i Vasastan

Därför står det en bil i Odenplans t-bana

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

En riddare som besegrar ett bilvrak. Nu är det ny konst i montern på Odenplans tunnelbane­station och konstnären Henrik Jonsson har inspirerat­s av ”Sankt Göran och draken”.

Konstnären Henrik Jonsson växte upp på landsbygde­n i Medelpad och minns att han som barn såg en bild av ”Sankt Göran och draken” i en skolbok.

– Den gjorde intryck på mig, det var långt innan jag visste att jag skulle bli konstnär, säger Henrik Jonsson.

En slags symbol

När han flyttade till Stockholm för att gå på Kungliga konsthögsk­olan fick han en ateljé på Skeppsholm­en.

– Därifrån hade jag utsikt över Storkyrkan där ”Sankt Göran och draken” finns och den blev en slags symbol för att jag hade kommit från en by i Norrland till kulturens centrum. Lite handlar min skulptur om den typen av glapp, säger Henrik Jonsson.

Hans skulpturgr­upp ”Storstride­n” är alltså inspirerad av den klassiska skulpturen som placerades i Storkyrkan redan 1489. Men draken är ersatt av ett bilvrak från hans föräldrahe­m i Medelpad.

– Det är min pappas gamla skrotbil som vi brukade plocka reservdela­r från. För att få ner den plockade vi isär den i fyra större delar och massa smådelar och sen tog vi den genom spärrarna. Vi var tio personer. Hästen fick vi också plocka isär, den tog vi i hissen. Jag var lite nervös att jag hade mätt fel, säger Henrik Jonsson. Utställnin­gen pågår till och med den 7 december 2019.

 ?? FOTO: HANS EKESTANG ?? NYTT. Konstnären Henrik Jonsson står för den nya konsten i montern på Odenplan.
FOTO: HANS EKESTANG NYTT. Konstnären Henrik Jonsson står för den nya konsten i montern på Odenplan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden