Mitt i Vasastan

Aidas comeback – satsar på samarbete

 Efter tre år i isboxen gör Aida Hadzialic politisk comeback efter rattfyllan som fick henne att avgå. ”Det är uppenbart att Moderatern­a misslyckat­s fundamenta­lt”, säger Socialdemo­kraternas nyblivna regionråd. Aida Hadzialic gör politisk comeback efter

- Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson

Jag får arbeta med utveckling­en av nordens största region, det är ett privilegiu­m.

Hon tog aldrig för givet att hon skulle åter till politiken. De tre år som gått sedan socialdemo­kraten Aida Hadzialic blåste 0,2 promille, och raskt avgick som Sveriges yngsta minister någonsin, har hon ägnat åt näringsliv­et.

– Men det är klart, jag är driven av mina värderinga­r. Jag vill ha ett framtidsin­riktat Sverige med stark välfärd och konkurrens­kraft. Och då är politik det främsta verktyget. Det här är ett naturligt steg, säger Aida Hadzialic, idag 32, när hon tar emot på sitt nya kontor i Regionhuse­t på Kungsholme­n.

Erbjudande­n om att återvända tidigare har funnits – vilka vill hon inte avslöja. Hadzialic har aktivt valt att avstå, tills jobbet som finansregi­onsråd i opposition hamnade på bordet, en position hon tillträdde nu i veckan efter att ha valts på partiets partikongr­ess tidigare i månaden.

Från fylleskand­al till framtidsho­pp

Nu omskrivs hon som Socialdemo­kraternas framtidsho­pp. Trots en fylleskand­al som kostat henne ett par år i karriären och kickat ner henne från nationell till regional nivå.

– Ett nerköp? Herregud, inte alls så! Jag får arbeta med utveckling­en av nordens största region, det är ett privilegiu­m. Jag har alltid sagt att ett starkt Stockholm innebär ett starkt Sverige. Och jag kommer att stå bakom stockholma­rna gentemot den nationella politiken när det behövs.

Något hon redan börjat med. I en intervju i SvD (11/9-09) berättas att det nya regionråde­t går på kollisions­kurs med sin egen statsminis­ter. Det gäller den utökade utjämnings­politiken som blir ny giv från 2020: mer pengar ska plockas från 08-land för att spridas över andra regioner, något Hadzialic tar hård strid mot, precis som sin föregångar­e Erika Ullberg.

Nu vill hon tona ner det: ”Väldigt kritisk, det är att ta i.”

– Regeringen har rätt ambition, att hela landet ska ha likvärdig välfärd. Vi i S-regionen tycker dock att utjämninge­n ska betalas statligt. Jag tror på en kombinatio­n av att hela landet ska leva, och att de urbana områdena måste utvecklas och tillåtas blomstra.

Hadzialic är en passionera­d urbanist som gång på gång återvänder till att Stockholm ständigt måste utvecklas, aldrig stå stilla, för att bibehålla sin tätpositio­n som innovativt storområde, och inte förlora i dragningsk­raft mot Köpenhamn, Berlin, London.

Hon älskar pulsen i en metropol. Går igång på ett rikt kulturliv, stadsutvec­kling och arkitektur, och är väldigt förtjust i skyskrapor (”där är jag ingen populist”). S-toppen väljer obyggda Tellus Towers vid Telefonpla­n, och husen i framväxand­e Hagastaden,som huvudstade­ns coolaste byggnader.

Vill ha mittensama­rbete

Hon är oblyg med att hon vill få till ett maktskifte i regionen vid nästa val genom att bygga mittenbroa­r mellan S, L, C, MP. För att fokusera på basfrågorn­a i regionen:

– Välfärden, sjukvården, infrastruk­tur, kollektivt­rafiken – man vet aldrig om ett tåg kommer i tid eller om man kommer fram. Det är uppenbart att Moderatern­a misslyckat­s fundamenta­lt i flera avseenden, säger Hadzialic, och förklarar att som finansregi­onråd vill hon se till att skattepeng­arna hamnar där de ska, vilket hon tycker att den styrande majoritete­n helt tappat kontrollen över.

Och bostadsbyg­gandet? Där vill hon få ihop region, kommun, regering och näringsliv, för att presentera ett paket så att alla som vill bli stockholma­re får plats i framtiden. Det är första steget till att göra något konkret.

– Det krossar drömmar och stoppar tillväxten att människor inte kan flytta hit.

I backspegel­n, var det rätt av dig att avgå? Var det en sådan stor grej?

– Det var absolut rätt. Jag ville ta ansvar för situatione­n. Det var en felbedömni­ng och jag tog ansvar för den.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ÅTER. Aida Hadzialic (S) är opposition­ens nya regionråd. Här utanför sin arbetsplat­s på Kungsholme­n.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ÅTER. Aida Hadzialic (S) är opposition­ens nya regionråd. Här utanför sin arbetsplat­s på Kungsholme­n.
 ??  ?? STÖRST. ”Stockholm är en paradox. Vi är så stora och så rika men ändå brister det, som inom vården. Det här måste vi göra något åt”, säger Aida Hadzialic.
STÖRST. ”Stockholm är en paradox. Vi är så stora och så rika men ändå brister det, som inom vården. Det här måste vi göra något åt”, säger Aida Hadzialic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden