Mitt i Vasastan

Fullträff för nya fäktsalen: ’’Perfekta förutsättn­ingar’’

”Man verkligen känner hur det luktar idrott”  Träningen är i full gång i den nybyggda fäktsalen i Hjorthagsh­allen i Gasverksom­rådet. Vi var på plats när de allra yngsta fäktarna drog på sig maskerna.

- Patrik Wirén

– Kan alla säga marche, undrar tränaren Robert Brolin från Djurgården­s IF:s fäktföreni­ng. Sekunden senare ekar ordet mellan väggarna när 18 barn tar i från tårna: ”MARCHE!”

Vi befinner oss på fäktningst­räning för barn mellan sju och nio år. I ena änden av den avlånga lokalen sitter föräldrar på rad, i den andra delen lär sig de entusiasti­ska barnen saker som att ”marche” innebär att ta ett steg framåt.

Vill få in fler tjejer

Den helt nya hallen ligger nedanför Hjorthagen­s IP, ovanför den lika nyöppnade Bobergssko­lan. Här är det fäktning för olika grupper varje dag klockan 16-20, berättar Robert Brolin.

– Vi har även en lokal vid Artemisgat­an, i Ropstens tunnelbane­station, och kontrasten kunde inte vara större. Där finns till exempel inga fönster. Här får vi de perfekta förutsättn­ingarna för klubben att kunna växa och ta in fler unga. Man verkligen känner hur det luktar idrott i de här lokalerna. Det är en riktig nystart, säger han när vi får en pratstund innan uppvärmnin­gen kickar igång med dansstopp och kull.

Själv har han ägnat sig åt fäktning i 30 år och tävlat i stora internatio­nella sammanhang. Men framgångar­na är inte det viktigaste när han nu ser tillbaka på sin karriär.

– Mest betydelsef­ullt var att man hade någonting att göra. Vi måste se till att barnen är i rörelse och har en sysselsätt­ning. Som idrottslär­are är det verkligen någonting jag brinner för, säger han och tillägger att alla är välkomna hit.

– Det finns en grupp för alla. Det vi jobbar hårdast med är att få in fler tjejer, det är den stora utmaningen.

Maskerna på plats

Ungdomsträ­narna Erik Beckeman och Adrian Helander finns vid Roberts sida under träningen och ser till så att reglerna efterföljs. Framför allt måste maskerna sitta på plats, oavsett hur lockande det är att ta av dem.

– Det är lite varmt, konstatera­r till exempel 9-årige Albert Enbom som hamnat i Hjorthagsh­allen lite av en slump.

– Jag tänkte gå på pilskytte egentligen, men det fanns inte här. Då blev det fäktning istället. Jag har sett det på tv och det såg kul ut, berättar han.

Nöjda med dagens insats

För tvillingar­na Otto och Edvard Karlsson, 7 år, är det tredje gången de är på plats och de är nöjda med dagens insats.

– Det har gått bra, konstatera­r Otto och tillägger att det allra roligaste är när de får fäkta mot varandra.

Om de kommer ägna sig åt fäktning lika länge som sin tränare återstår att se. Men stämningen i lokalen är i alla fall på topp och alla barn vi pratar med är fast beslutna att fortsätta.

– Det är en bra kamratskap inom fäktningen och det är en sport där det finns stor variation. Du övar spänst, styrka och snabbhet, samtidigt som det även finns ett taktiskt tänk, säger Robert Brolin.

Men det finns även annat som lockar med sporten. På vägen ut träffar vi Otto och Edvards mamma, Åsa Karlsson. Hon har förstått att kläderna haft en stor betydelse för sönernas entusiasm inför träningspa­ssen.

– Viktigast är nog att det ser coolt ut, skrattar hon.

Du övar spänst, styrka och snabbhet, samtidigt som det även finns ett taktiskt tänk

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TAGGADE. Efter samling, uppvärmnin­g, en stunds teknikträn­ing och ombyte är det äntligen dags för ”match”. Samadhi Moro, 7 år, är en av närmare 20 barn som hittat till Hjorthagsh­allen den här eftermidda­gen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TAGGADE. Efter samling, uppvärmnin­g, en stunds teknikträn­ing och ombyte är det äntligen dags för ”match”. Samadhi Moro, 7 år, är en av närmare 20 barn som hittat till Hjorthagsh­allen den här eftermidda­gen.
 ??  ??
 ??  ?? FÖRTJUSTA. Otto och Edvard Karlsson, 7 år, är på plats i Hjorthagsh­allen för tredje veckan i rad.
FÖRTJUSTA. Otto och Edvard Karlsson, 7 år, är på plats i Hjorthagsh­allen för tredje veckan i rad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden