Mitt i Vasastan

Här testar staden nya eldrivna sopmaskine­r

- Albin Tingstedt

Nu har staden presentera­t nya, tystare sopmaskine­r som drivs helt på el. Men det kan dröja innan de nya maskinerna syns på gatorna permanent, då de just nu testas av bland annat trafikkont­oret.

Stockholm tar steget mot en mer eldriven stad. Näst på tur kan bli eldrivna sopmaskine­r, vilka tidigare har drivits med fossila bränslen, ibland med viss inblandnin­g av biodrivmed­el.

Just nu bedriver stadens entreprenö­r Svevia tester med de eldrivna sopmaskine­rna på Kungsholme­n, och staden ser många fördelar med de nya sopmaskine­rna.

– De är miljövänli­ga, och de går tystare. Sedan är de en del av en utveckling, och vi vill gärna vara med och prova och vara en del av den utveckling­en, säger Peter Ringkrans, projektled­are på trafikkont­oret.

Stadens trafikborg­arråd, Daniel Helldén (MP), instämmer.

– Den stora vinsten är att vi med dessa maskiner uppfyller alla stadens miljömål för trafiken. Vi får ner ljudnivåer­na på nätterna och inga utsläpp förekommer i form av partiklar eller koldioxid. Det är otroligt mycket värt, säger han.

Tekniken med eldrivna sopmaskine­r finns redan i drift på flera platser runt om i Europa, bland annat i Tyskland. Dock är det, menar Svevia, första gången som tekniken testas i Sverige.

Eftersom tekniken är ny, kostar den. En eldriven sopmaskin kostar idag lika mycket som två dieseldriv­na. Men trafikborg­arrådet hoppas ändå att alla arbetsford­on i staden ska drivas på el.

Men när de nya sopmaskine­rna kan vara i drift i Stockholm är ännu för tidigt att säga, menar Daniel Helldén.

 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? RENT UNDER TYSTNAD. Den nya, eldrivna sopmaskine­n.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT RENT UNDER TYSTNAD. Den nya, eldrivna sopmaskine­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden