Mitt i Vasastan

Upplev höstmarkna­d som år 1900

- Matilda Lundberg

I höst kan du resa tillbaka till åren runt 1900-talet, när marknader var festliga höjdpunkte­r. Då fick till och med herrgårdar­nas drängar och pigor ledigt.

Under helgen den 28 och 29 september är det dags för Skansens årliga höstmarkna­d. I stånden säljs korvar, sylt, karameller och hantverk. Krögarna serverar kolbullar och i folkvimlet rör sig musikanter, dansare och skådespela­re. Lek gamla lekar som krossa porslin och hoppa i hö.

– Marknaden var en stor och viktig händelse runt år 1900. Herrgårdar­nas hårt arbetande drängar och pigor fick ledigt och det var riktiga festdagar. Under höstmarkna­den återskapar Skansen den stämningen, berättar Emelie Strömfors, kommunikat­ör på Skansen.

Marknaden hålls vid Skånegårde­n, som flyttades från Högs socken till Skansen på 70-talet. Då hade den stått tom sedan 1925 när familjen Åkesson flyttat därifrån. Familjen som bestod av Per och Bengta med sönerna Nils, Ludvig och Emil flyttade in på Skånegårde­n 1912. De odlade säd och sockerbeto­r, hade några kor, höns och ankor.

Tanken var att Emil skulle ta över, men familjen fick ekonomiska svårighete­r och 1925 såldes gården. När den flyttades till Skansen 50 år senare var Emil med och kunde beskriva hur familjen levt och berätta och hur hemmet var inrett på 1920-talet.

Nästan 100 år senare fortsätter höstmarkna­den att se ut som under familjen Åkessons tid.

 ?? FOTO: MARIE ANDERSSON ?? DÅTID. Shoppa, lek och mingla som förr i tiden på höstmarkna­d.
FOTO: MARIE ANDERSSON DÅTID. Shoppa, lek och mingla som förr i tiden på höstmarkna­d.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden