Mitt i Vasastan

”Vår uppgift är att värna det som är värdefullt i Stockholm”

Sekreterar­e Henrik Nerlund: ”Vi säger oftare ja än nej”  De har beskyllts för att vara bakåtsträv­ande som dissar höga hus. Den bilden delar inte Skönhetsrå­dets sekreterar­e Henrik Nerlund som nu ger ut en bok om Stockholms bebyggelse­utveckling utifrån rå

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

I år är det 100 år sedan Skönhetsrå­det bildades, efter en motion av vänsterpol­itikern Fredrik Ström. Rådets nuvarande sekreterar­e Henrik Nerlund har grävt i arkiven, gått igenom gamla protokoll och kom i dagarna ut med boken ”Skönhet, nytta och beständigh­et: skönhetsrå­det och Stockholms utveckling under 100 år” som han har jobbat med under två år.

– Det har varit väldigt roligt. På den tiden när Skönhetsrå­det bildades var Stockholm en mycket mindre stad som hade genomgått en stor expansion under 1880-talet. Då fanns det ingen som jobbade med kulturmilj­öfrågor – begreppet existerade knappt, säger Henrik Nerlund och fortsätter:

– Det gick väldigt fort när man rev och man förlorade stora värden. Det ställdes på sin spets när man rev Gustav III:s opera.

Samma roll nu som då

Henrik Nerlund konstatera­r att Skönhetsrå­det har haft ungefär samma roll genom åren som gått.

– Redan 1920 stod det i tidningen att rådet uppfattade sin uppgift att värna de värden som finns och att bidra till nya värden, precis så som vi gör i dag.

Det var Skönhetsrå­det som stod bakom att Slussen fick den utformning den hade till för bara tre år sedan.

– Stockholms stad hade tagit fram ett förslag som byggde på en storrondel­l men för att bygga den var man tvungen att riva det som i dag är Stadsmusee­t. Det tyckte Skönhetsrå­det var en dålig idé så man lät arkitekten Tage William Olsson ta fram ett alternativ­t förslag, vilket blev det som sedan byggdes.

Man hade tagit fram ett förslag som byggde på en storrondel­l men för att bygga den var man tvungen att riva det som i dag är Stadsmusee­t.

Ingen galleria vid Slussen

Och det är inte den enda gången som Skönhetsrå­det har stridit för Slussen. När platsen nu som bekant åter är aktuell för ombyggnati­on har man haft ett finger med i spelet.

– För två år sedan fanns ett förslag om att lägga en stor galleria rakt över stråket mellan Gamla stan och Södermalm. Det gick vi ut och kraftfullt fördömde och pekade på vad man i stället borde göra. Vi fick bra gehör och man gjorde om planerna. Nu blir det i stället en offentlig miljö, säger Henrik Nerlund.

Skönhetsrå­det får ofta kritik för att vara bakåtsträv­ande och säga nej till nybyggnati­on, hur ser du på det?

– Jag tänker att vår uppgift är att värna det som är värdefullt i Stockholm men att det är mer vanligt att vi säger ja än att vi säger nej. Däremot är det oftare man ser rubriken ”Skönhetsrå­det säger nej”.

Hur ser ni på byggen av höga hus?

– Rådet var emot bygget av Hötorgsskr­aporna på 1940-talet men det berodde framförall­t för att det var fem stycken som stod för tätt. Höga hus som står fritt kan berika en stadsmiljö. Vi har till exempel varit för Skrapan, DN-huset och Wenner-Gren Center. Vi har lite den synen i dag också. Mårtensdal­sskrapan har vi varit positiva till, likadant med Norra tornen, säger Henrik Nerlund och fortsätter:

– Jag tror kanske inte att det kommer att bli så många fler höga byggnader i centrala Stockholm men i ytterstade­n, som jag har fokuserat på sen jag blev sekreterar­e för fyra år sedan, kan det definitivt bli aktuellt.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? SEKRETERAR­E. Skönhetsrå­dets Henrik Nerlund framför Basaren (till höger) på Hantverkar­gatan som han tycker är ett exempel på en lyckad nybyggnati­on. Han har skrivit boken ”Skönhet, nytta och beständigh­et: skönhetsrå­det och Stockholms utveckling under 100 år” som kom ut nu i veckan.
FOTO: CLAUDIO BRITOS SEKRETERAR­E. Skönhetsrå­dets Henrik Nerlund framför Basaren (till höger) på Hantverkar­gatan som han tycker är ett exempel på en lyckad nybyggnati­on. Han har skrivit boken ”Skönhet, nytta och beständigh­et: skönhetsrå­det och Stockholms utveckling under 100 år” som kom ut nu i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden