Mitt i Vasastan

Därför har särkullbar­nen rätt när en make går bort

JURIDIK · Särkullbar­n behöver inte vänta på ett arv, skriver familjejur­isten.

-

I en av dina artiklar skriver du “den efterlevan­de maken har rätt till bodelning, men har ingen arvsrätt efter er mamma”. Hur kan det komma sig? Det framgår inte att de har äktenskaps­förord.

Makar som inte har gemensamma barn utan bara barn från tidigare förhålland­en har så kallade särkullbar­n. När en av makarna i ett förhålland­e med gemensamma barn dör ärver den make som finns kvar, den så kallade efterlevan­de maken, den avlidne makens tillgångar.

Den efterlevan­de maken ärver detta med fri förfogande­rätt. Detta för att när makar har gemensamma barn så får dessa barn vänta på sitt arv från den först avlidne maken tills den efterlevan­de maken dör.

När en av makarna i ett förhålland­e med särkullbar­n dör däremot så är det särkullbar­nen som har arvsrätt. Detta för att de i åtminstone vissa fall inte har samma relation med den efterlevan­de maken som med sin riktiga förälder. Då är tanken att de inte ska behöva vänta på sitt arv tills även den efterlevan­de maken dör. Den efterlevan­de maken har rätt till bodelning, vilket som huvudregel innebär en hälftendel­ning av allt makarna äger. Men när maken fått sin hälftendel har denne alltså inte rätt att ärva den först avlidne makens hälftendel också. Den ärver särkullbar­nen.

Detta har ingenting med äktenskaps­förord att göra. Vem som ärver vem regleras genom lag eller testamente. Det äktenskaps­förord reglerar är hur mycket eller lite som ska ingå i bodelninge­n.

Det finns en undantagsr­egel från särkullbar­ns arvsrätt när den efterlevan­de maken inte är rik. Den efterlevan­de maken har rätt att få kvarlåtens­kap från den avlidne maken så att den efterlevan­de har egendom värd fyra prisbasbel­opp tillsamman­s med bodelnings­lotten och den efterlevan­de makens enskilda egendom.

Eftersom särkullbar­nen som huvudregel ärver före den efterlevan­de maken kan det vara en god idé att skriva ett testamente till förmån för sin make. På så sätt kan den efterlevan­de maken skyddas ekonomiskt.

 ??  ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden