Mitt i Vasastan

Sagan om den trasiga tjugan

- Erland Axel Wadsten Glad pensionär

Det var en gång en pojke som hette Erland. Erland hade fått en trasig tjuga i sin hand. Inte en hötjuga, utan en sedel, en sån där med Astrid Lindgren på. Den fixar vi lätt med lite tejp, tänkte Erland. Men tji fick han. Affärens sedelmotta­gare spottade ut tjugan.

– Du kan inte betala med den, sa kassörskan. Prova att växla in den i en bank.

Erland traskade vidare till ett av de få bankkontor i staden som fortfarand­e hanterar reda pengar. Ingen lycka där heller.

– Gå till Riksbanken, sa kassörskan. Dom löser in trasiga sedlar.

Erland styrde kosan mot det stora palatset i svart granit på Brunkeberg­storg, där landets riksbank håller till. Han tog i dörren, men hejdades av en väktare.

– Vad vill du, då, frågade väktaren. – Jag vill bara lösa in en trasig tjuga, svarade Erland.

– Det kan du inte göra här, svarade väktaren. Men du kan få en blankett att skicka in tillsamman­s med sedeln.

Erland blev insläppt, och möttes av ytterligar­e två väktare, denna gång bakom en tjock glasruta. Han fick känslan av att vara vid Fort Knox. Kanske är Riksbanken nästan som Fort Knox i miniatyr, tänkte han.

– Vad vill du, då? frågade den ene väktaren med myndig röst.

– Växla in en trasig tjuga, svarade Erland.

Väktaren tog fram en blankett ur en låda och stack ut den genom en springa i den tjocka glasrutan.

– Fyll i den här blanketten och skicka in den tillsamman­s med sedeln, sade väktaren. Erland tänkte en stund. Sedan läste han på blanketten: ”Ansökan om inlösen av skadade eller missfärgad­e sedlar”. Alltså ingen garanti att man får tillbaka pengarna. Plus nio kronor i porto, där rök hälften, tänkte Erland.

Är det värt det för elva kronor. Jodå, det är det. Det kostar Riksbanken betydligt mer att hantera ärendet, och något straff ska dom väl ha för att dom inte vill hantera de sedlar som de själva ger ut. Tänkte Erland.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KONTENTAN AV KONTANTEN. Etrasig tjugolapp ledde Erland på en lång utflykt, bland annat till Riksbanken.
FOTO: MOSTPHOTOS KONTENTAN AV KONTANTEN. Etrasig tjugolapp ledde Erland på en lång utflykt, bland annat till Riksbanken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden