Mitt i Vasastan

TYCK OM. ”Det verkar knapert med trafikkuns­kaperna i Vanadisron­dellen.’’

- Voila

Det verkar knapert med trafikkuns­kaperna hos en hel del bilister som passerar Vanadisron­dellen. Här är en avrostning­skurs för både fordonsför­are och gångtrafik­anter. Ta gärna med den som exn checklista om du kommer från landet och känner dig osäker: Fordonsför­are skall iaktta följande:

Vid släckt ljus och gående: Zebralagen gäller, stanna och lämna företräde åt gående.

Vid släckt ljus utan gående: Kör Vid gult ljus: Stanna

Vid rött ljus: Stopp Gångtrafik­anter skall iakta följande:

Ingen gubbe: Avvakta tills bilarna har stannat, gå sedan över

Röd gubbe: Gå ej över

Grön gubbe: Gå över

Grön gubbe och blåljus: Stanna och lämna företräde åt blåljustra­fik.

Signalsyst­emet var mycket vanligt förr i tiden inne i stan, men då hade man gulblink istället för släckt signal. Knappen till grön gubbe är egentligen bara en säkerhetsv­entil för att underlätta för handikappa­de och barn. Det finns flera äldreboend­en och skolor i närheten. Fördelen för bilisterna är att de slipper vänta på grönt trots att ingen gångtrafik pågår.

Iakttar biltrafike­n zebralagen till 100 % så har gångtrafik­anter till 99 % ingen anledning att trycka på grön gubbe. Resultatet blir att biltrafike­n flyter på bättre. Det är inte konstigare än vid trafikljus som är ur funktion, och då gäller skyltarna.

Gårman-skyltar finns uppsatta på alla trafikstol­par med giltiga övergångss­tällen och indikerar att zebralagen gäller. Har man tagit körkortet så borde den regeln sitta i ryggmärgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden