Mitt i Vasastan

Kliv in i historiska huset

Stockholms Gasverk på Torsgatan 20-30 byggdes i början på 1900-talet.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Nu renoveras de klassiska lokalerna och allmänhete­n bjuds in på besök.SIDAN

Byggnadern­a på Torsgatan 22-30 som tidigare inrymde Stockholm Vattens och Stockholms gasverks huvudkonto­r genomgår en omfattande renovering. Tidigare har fasaden och taket restaurera­ts men man håller även på att jobba invändigt där det ska bli kontor och minst en restaurang i bottenplan­et. Entrén kommer att vara genom den gröna dörren på Torsgatan 22. Tanken är även att det ska bli någon form av publik verksamhet på fastighete­ns två innergårda­r.

– De ska inte vara slutna utan ska bli en destinatio­n som människor vill ta sig till, säger Maria Jonsson, projektutv­ecklingsch­ef i Stockholm och tillförord­nad region-vd på Castellum.

Kulturhist­oriskt värde

Just nu arbetar cirka 150 personer med renovering­en som har pågått i ungefär ett och ett halvt år och ska vara klar till nästa sommar. Några rum som anses vara av högt kulturhist­oriskt värde är ”sparade” och ska enbart återskapas. Ett sådant är den Gasverkets gamla överingenj­örs rum.

– Här har flera filminspel­ningar skett, bland annat den första Jönssonlig­an-filmen, säger Ola Mortensen, projektled­are och visar upp ett kassaskåp med en Franz Jäger-etikett.

På en av innergårda­rna hänger en klocka som ingen vet hur den drivs. Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet har klockan tillhört Stockholms gas- och vattenverk och funnits på platsen sedan fastighete­n byggdes 1906.

– Den går rätt. Men vi vet inte hur den drivs, säger Maria Jonsson på Castellum.

På bolaget är de glada över att klockan går rätt och vill att den ska fortsätta göra det, så märker de att klockan börjar visa fel så kommer de senast då ta reda på hur den drivs

Kika in själv

Den 5 oktober har allmänhete­n chansen att komma in i byggnadern­a och få se hur arbetet fortskride­r. Då deltar Castellum nämligen i Open house-festivalen som varje år bjuder in till gratis guidade visningar av unika byggnader och platser.

– Det känns jätterolig­t att vara med och att folk får möjlighet att få bild av hur det kommer att se ut innan hyresgäste­rna flyttar in, säger Maria Jonsson.

Här har flera filminspel­ningar skett, bland annat den första Jönssonlig­an-filmen.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ENTRÉ. Här är tanken att det ska bli en restaurang.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ENTRÉ. Här är tanken att det ska bli en restaurang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden