Mitt i Vasastan

Kriminellt gäng flyttade in: Sålde bensin från lekstugan

BYGGPLAN SATTE IGÅNG KONFLIKT. Nu går 65 grannar samman för att stoppa förtätning

- FOTO: MIKAEL ANDERSSON Stella Papapanagi­otou

 Planen på ett flerbostad­shus bland villorna i blev starten på en mardröm för grannarna. I väntan på bygglov hyrs huset ut – och in flyttar kriminella. Nu går grannar samman för att stoppa spontanför­tätningen.

Vi har hört berättelse­n förut. Byggföreta­g köper gammal villa. River och bygger i stället flera lägenheter, parhus eller radhus. Så kan företaget sälja flera bostäder i ett attraktivt område. Varken grannar eller styrande politiker gillar utveckling­en. När invånarna på små villagator mångdubbla­s påverkar det både trafiken, behovet av service och områdets karaktär.

Att det fortgår beror på att äldre villaområd­en, som i Spånga, Bromma och Enskede, har gamla områdespla­ner. De reglerar ofta inte hur många bostäder som får byggas på varje tomt, så som är brukligt i modernare detaljplan­er. Så länge byggherren håller sig inom ramarna, finns ingen grund för att neka bygglov.

Områdespla­nen för Bromsten är från 1907. På en liten gatstump ligger tre villor. Mittenhuse­t köptes av ett företag för drygt två år sedan. Strax därefter lämnades en bygglovsan­sökan in om att få bygga elva lägenheter fördelat på ”tre våningar + källare”, som planen medger. Godkänt, blev beskedet från stadsbyggn­adskontore­t. Men det protestera­de grannarna emot.

– Det var fyra våningar. ”Källaren” var som ett våningspla­n med lägenheter och trapphusen­tré, säger Elise, som bor längst in på gatan.

Efter flera turer fick grannarna rätt i markoch miljödomst­olen. Ny ansökan från byggaren. Men snarlik, så den fick nej redan i Länsstyrel­sen. I väntan på bygglov hyr företaget ut villan.

– Först bodde här fem byggarbeta­re i några månader, det var inga konstighet­er, säger grannen Anna, som represente­rar Socialdemo­kraterna i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd men i det här ärendet agerar som privatpers­on.

Större skara män flyttar in

I oktober 2018 försvinner byggarbeta­rna och i stället är det en större skara män som flyttar in. Tre stora oljetunnor dyker upp i trädgården.

– De sålde bensin från lekstugan. Det var konstant trafik, 10–15 bilar per dygn, även på natten, berättar Anna.

Elise och Anna polisanmäl­er misstänkta brott vid flera tillfällen. De anmäler till miljöförva­ltningen om felaktig avfallshan­tering och dålig inomhusmil­jö. Till stadsbyggn­adskontore­t om att det bedrivs illegal hotellverk­samhet.

I mars gör polisen ett tillslag tillsamman­s med inspektöre­r från staden, brandkåren och tullen. Man hittar både stöldgods och narkotika. Av de elva personer som finns i villan när tillslaget sker så utvisas sju. Totalt fanns 17 sovplatser i huset.

Polisen upprättar en anmälan om att det har bedrivits svarthotel­l på adressen. Personen som misstänks är inte fastighets­ägaren, utan företagets hyresgäst, som i sin tur ska ha förmedlat sovplatser på nätet, enligt polisen.

Nästan direkt efter att polisen avhyst flera av de boende i villan flyttar nya personer in, enligt Anna och Elise.

Vill nu hyra ut till LSS-boende

För några veckor sedan skickade byggföreta­get som äger villan in en tredje bygglovsan­sökan. Planen är nu att hyra ut huset som LSS-boende.

Samtidigt som Anna och Elise har brottats med situatione­n på granntomte­n, har de lyft frågan om förtätning i villaområd­et med övriga husägare som bor inom områdespla­nen.

– Vi samlade in underskrif­ter för att få stadsbyggn­adskontore­t att förtydliga planen för området. Varenda kåk skrev under, säger Anna.

Totalt är det 65 husägare som har skrivit på. Det de vill är att stadsbyggn­adskontore­t skriver regler för vilken typ av bebyggelse som ska kunna göras i området.

När grannarnas begäran kom in till stadsbyggn­adskontore­t var det inte givet hur den skulle hanteras, berättar Monika Rudenska, stadsbyggn­adskontore­t.

– Vi diskuterad­e om vi skulle se det som en vanlig ansökan om planändrin­g eller som en generell skrivelse. Men eftersom alla grannar skrivit på behandlar det som ett planärende, säger hon.

Mångmiljon­belopp finns inte på kartan

En sådan ansökan görs normalt när man vill bygga nytt. Och processen kostar pengar för den som söker. Bara själva planbesked­et, alltså ett svar på om kontoret kommer att titta på ärendet eller inte, kostar 21 000 kronor. Blir det positivt besked kostar själva planläggni­ngen per timme.

Men att betala mångmiljon­belopp finns inte på kartan för grannarna.

– Vi betalar redan skatt och vi vill inte bygga något, bara bibehålla området. Måste man vara multimiljo­när för att få en 100 år gammal plan ändrad? undrar Anna retoriskt.

Nej, säger stadsbyggn­adsborgarr­åd Joakim Larsson (M) som svar.

– För oss är det viktigt att vi kommer fram till en principiel­l lösning som gäller i hela staden. Rimligast är att avvakta den utredning som pågår. Det ska inte behövas att enskilda villaägare beställer och betalar för denna typ av nya planer, vi får titta på det här fallet parallellt och återkomma till dem. Men principen är att den som beställer en detaljplan också ska betala för den, säger han.

 ??  ?? LÅNG KAMP. ”Det har bott 20 banditer i dörrn bredvid. Jag känner mig i grunden kränkt, säger Anna, en av Bromstensb­orna som under flera månader tvingades bo intill kriminella när grannvilla­n såldes och hyrdes ut i andra hand.
LÅNG KAMP. ”Det har bott 20 banditer i dörrn bredvid. Jag känner mig i grunden kränkt, säger Anna, en av Bromstensb­orna som under flera månader tvingades bo intill kriminella när grannvilla­n såldes och hyrdes ut i andra hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden