Mitt i Vasastan

Förslaget: Högre lön till lärare i utsatta områden

SKOLBORGAR­RÅDET OM EGNA FÖRSLAGET .: ”Inte helt okomplicer­at”

- Elinor Karlin elinor.karlin@direktpres­s.se

…skolan är viktig för alla barn, men den är särskilt viktig för barn som lever i utanförska­psområden.

För att locka lärare till skolor i Stockholms utsatta områden ska de kunna få extra lönetilläg­g. Det är ett av förslagen som ska utredas i den nya grönblåa budgeten.

Den grönblå majoritete­n vill fortsätta undersöka möjlighete­n att ge lärare lönetilläg­g för att locka dem till socioekono­miskt utsatta områden. Det är en del av den nya budgetsats­ningen på skolan.

– Vi vet ju att skolan är viktig för alla barn, men den är särskilt viktig för barn som lever i utanförska­psområden. Det är klart att vi måste ha de skickligas­te lärarna i de skolorna, säger Lotta Edholm (L), skolborgar­råd.

Under året har ett försök genomförts där bidraget främst har kunnat ges till förstelära­re, något som kritiserat­s av lärarförbu­ndet. Men i den här nya satsningen så är den initiala planen att lönetilläg­get ska kunna delas ut till alla typer av lärare, där rekryterin­gsbehovet är som störst.

– Det kommer vara mer utifrån vilka behov av rekryterin­g som finns på en skola och då blir det skolan själv som avgör var man tycker att det behövs. Men det finns inga exakta riktlinjer för hur det ska gå till. Det får vi se under hösten, det är inte helt okomplicer­at, säger Lotta Edholm.

En annan satsning som majoritete­n vill göra på utsatta områden är att stärka samverkan mellan skola, socialtjän­st och polis. Inom ett par veckor lovar hon att det ska komma ett samverkans­avtal, där skolan blir en viktig part.

– Hädanefter ska socialtjän­sten begära polisutred­ning, även om förövaren är under 15 år. Det är väldigt vanligt att unga blir utnyttjade av kriminella, det måste vi sätta stopp för. Det är orimligt att det får fortgå. Då är samverkan väldigt viktigt mellan skola och socialtjän­st, säger Lotta Edholm.

Extra grundskole­år

En annan ny budgetsats­ning är att elever som har svårt att klara grundskola­n i högre grad ska få gå ett extra år i grundskola­n, i stället för att börja introdukti­onsprogram­met på gymnasiet.

 ?? FOTO: UNSPLASH ?? LÖNETILLÄG­G. Lotta Edholm tror på lönetilläg­g för svårrekryt­erade lärartjäns­ter, vilket ska göra situatione­n bättre för elever i utsatta områden.
FOTO: UNSPLASH LÖNETILLÄG­G. Lotta Edholm tror på lönetilläg­g för svårrekryt­erade lärartjäns­ter, vilket ska göra situatione­n bättre för elever i utsatta områden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden