Mitt i Vasastan

Knölvalar har flyttat in på centralen

- FOTO: JANA ERIKSSON/GREENPEACE Alexander Kuronen

Stockholm har fått storfrämma­nde. I höstas höll fastighets­bolaget Jernhusen sin tävling Jernspiran och nu har vinnaren Greenpeace ställt ut sitt tävlingsbi­drag ”Ett hav av hopp” på centralen.

Installati­onen baseras på plastskräp som flutit iland i Bohuslän och inkluderar även två knölvalssk­ulpturer i naturlig storlek.

– Det var ett jävla hästjobb i söndags natt. Det är inte så lätt att få in en sex meter stor val i ringen, jag tror inte att de tänkte på det när de byggde centralen, säger Gustav Martner, nordisk digitalche­f på Greenpeace.

Skräppost till Linde

Med utställnin­gen vill organisati­onen uppmana till skydd av haven och stöd för ett starkt havsavtal inom FN. Den ursprungli­ga tanken var att folk på plats skulle få skriva personliga protester på skräpet som sedan skulle förmedlas till utrikesmin­ister Ann Linde.

Coronaviru­set innebar ändrade förutsättn­ingar; protestern­a har i stället skickats in digitalt och därefter handskrivi­ts av volontärer. Hundratals protester Bara under första timmen fick organisati­onen in 500 protester.

– Att många engagerat sig trots den allvarliga och omvälvande situation vi befinner oss i på grund av coronaviru­set tycker jag inger hopp om att vi som samhälle kan hitta sätt att ta oss igenom denna kris utan att tappa bort arbetet med våra avgörande klimatoch miljöfrågo­r, säger Dima Litvinov, havsfrågea­nsvarig på Greenpeace i Sverige, i ett pressmedde­lande. Globalt stöds organisati­onen av cirka tre miljoner privatpers­oner. Knölvalarn­a kan beskådas till och med 29 mars.

Utöver valarna består installati­onen av en fotoutstäl­lning samt plastskräp som samlats på svenska stränder.

Utöver valarna består installati­onen av en fotoutstäl­lning samt plastskräp som samlats på svenska stränder.

”Vi utsätter havet för väldigt mycket påfrestnin­gar, en av dem är att vi inte tar hand om vårt skräp”, säger Gustav Martner.

Det är inte så lätt att få in en sex meter stor val i ringen, jag tror inte att de tänkte på det när de byggde centralen.

 ??  ?? BANVAL(L). Jernspiran går till aktörer som ”vill driva förändring och har ett starkt engagemang i viktiga hållbarhet­s- och samhällsfr­ågor”. Utöver valarna består installati­onen av en fotoutstäl­lning samt plastskräp som samlats på svenska stränder.
BANVAL(L). Jernspiran går till aktörer som ”vill driva förändring och har ett starkt engagemang i viktiga hållbarhet­s- och samhällsfr­ågor”. Utöver valarna består installati­onen av en fotoutstäl­lning samt plastskräp som samlats på svenska stränder.
 ??  ?? MILJÖFOKUS.
MILJÖFOKUS.
 ??  ?? UNDER YTAN.
UNDER YTAN.
 ??  ?? SKRÄP.
SKRÄP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden