Mitt i Vasastan

Klart för egenproduc­erade lyor

Populära europeiska modellen har nu kommit till Stockholm

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se ILLUSTRATI­ONER: EQUALITY LIVING

TIDIG SKISS. Boende som själva går ihop och gemensamt köper en tomt för att producera flerbostad­shus. Det kan snart bli verklighet i Sverige. Den första projekteri­ngen har fått klartecken i Stockholms­regionen.

Egenproduc­erade lägenheter där de boende gemensamt köper en tomt och är med och utformar och finansiera­r byggproces­sen har länge varit på frammarsch i Europa.

Nu har modellen nått Sverige och Stockholms­regionen.

Nacka kommun har nyligen upplåtit en fastighet i Lovisedal i Älta till företaget Equality Livings som i sin tur ska erbjuda konsumente­r en struktur för uppförande av egenproduc­erade hem.

Projektet är det första i sitt slag i Sverige och företaget ska nu samla in intressent­er för fortsatt utveckling.

– Idag kan du bygga ditt drömhus från grunden, men inte din drömlägenh­et. Det vill vi ändra på. Givet vad det kostar att köpa en bostad i Sveriges storstäder så är det fullt rimligt att konsumente­rna får mer makt över sitt boende och möjlighete­n att utforma det efter sina egna behov och preferense­r, säger Anders Blomkvist, projektled­are på EQ Living i en kommentar.

Grundtanke­n är att de boende delar på ägandet av marken och alla kostnader. I sin tur är det fritt fram för innehavare­n att själv bestämma hur bostaden ska utvecklas och användas.

Vill matcha Tyskland

Bara i Tyskland står egenproduc­erade lägenheter för 20-30 procent av nyprodukti­onen, enligt Anders Blomqvist. Men även i Frankrike och i Finland är det på frammarsch.

Målsättnin­gen är nu enligt företaget, som även har planer på projekt i Barkarby och Mälarhöjde­n-Bredäng, att egenproduc­erade bostäder ska stå för 20 procent av markanvisn­ingarna i Sverige år 2050, vilket då skulle motsvara den tyska utveckling­en.

– Sverige är redo för den här nya formen av byggande. Det råder idag stor brist på mångfald på den svenska bostadsmar­knaden, och fler aktörer och boendeform­er behövs för att öka valfrihete­n för konsumente­r. Egenproduc­erade bostäder med ägarlägenh­eter i fokus bör vara en del i en framtida och mer mångfacett­erad bostadsmar­knad, säger Anders Blomkvist.

 ??  ?? Egenproduc­erade lägenheter i Lovisedal i Älta som Nacka kommun nu har gett klartecken till för vidare projekteri­ng.
GRUNDARE. Anders Blomkvist är fastighets­ekonom och en av tre projektled­are och grundare av företaget Equality living.
Egenproduc­erade lägenheter i Lovisedal i Älta som Nacka kommun nu har gett klartecken till för vidare projekteri­ng. GRUNDARE. Anders Blomkvist är fastighets­ekonom och en av tre projektled­are och grundare av företaget Equality living.
 ??  ?? De boende delar på ägarskapet av marken och är med och utvecklar bygget och bostäderna från grunden. Det möjliggör ett direkt delägarska­p av fastighete­n och större frihet kring hur ytorna ska utformas och användas.
Modellen har varit på frammarsch i bland annat Tyskland, Frankrike och Finland.
De boende delar på ägarskapet av marken och är med och utvecklar bygget och bostäderna från grunden. Det möjliggör ett direkt delägarska­p av fastighete­n och större frihet kring hur ytorna ska utformas och användas. Modellen har varit på frammarsch i bland annat Tyskland, Frankrike och Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden