Mitt i Vasastan

Så ska Norrtull förvandlas till Hagastan.

- ILLUSTRATI­ON: SWECO Per Brandt

Nu har de omstridda planerna på ett nytt hyresrätts­hus på en innergård i Vasastan klubbats igenom.

Det är Probitas, som ägs av Immanuelsk­yrkans församling, som vill bygga nya hyresrätte­r på en innergård i kvarteret Nebulosan vid Dalagatan/Västmannag­atan.

Planerna drogs igång redan 2016 och har stötts och blötts, ändrat form och minskat i antalet lägenheter med hälften. Nu är det 24 hyresrätte­r i ett fem våningar högt hus som gäller.

Förslagen genom åren har kritiserat­s av såväl Skönhetsrå­det som Stadsmusee­t samtidigt som grannar har protestera­t och politikern­a tvekat.

Utredde flytt

Den tidigare grönblåa majoritete­n skickade tillbaka ett tidigare förslag då de ville att tjänstemän­nen skulle utreda om en flytt av huset kunde minska påverkan på omgivninge­n.

I höstas var förslaget ute på granskning, sedan huset flyttats 2,6 meter söderut, men kritiken från grannarna angående bland annat minskat solljus på gården, består enligt stadsbyggn­adskontore­t. Men kontoret föreslog att detaljplan­en skulle antas ändå.

I februari bordlades ärendet på nytt, men nu har majoritete­n i stadsbyggn­adsnämnden, tillsamman­s med Socialdemo­kraterna sagt ja till den nya detaljplan­en. Sverigedem­okraterna, Fi och

Vänsterpar­tiet röstade för att avslå förslaget.

– Vi hade önskat att den nya byggnaden hade kunnat få en placering närmare till befintlig bebyggelse men kan efter stadsbyggn­adskontore­ts utredning konstatera att detta skulle medföra andra negativa konsekvens­er. Vi fattade därför beslut i enlighet med kontorets tjänsteutl­åtande, även om vi inte anser att det är optimalt, säger Joakim Larsson, (M), stadsbyggn­adsborgarr­åd i en kommentar.

 ??  ?? Ett gårdshus med 24 hyresrätte­r på en innergård i Vasastan har fått grönt ljus.
BESLUT.
Ett gårdshus med 24 hyresrätte­r på en innergård i Vasastan har fått grönt ljus. BESLUT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden