Mitt i Vasastan

I hemmets lugna vrå

CORONA. Våra stadsdelar är öde – för att stoppa smittan

- sacharias.kallden@direktpres­s.se

CORONAVIRU­SET. Allt fler stockholma­re stannar hemma om dagarna. Vi har besökt en vabbande barnfamilj, en hemmajobba­re och kulturarbe­taren Jenny Salomonsen som över en natt blev av med alla sina uppdrag.

Jag vet inte om vi kan räkna med jobb framöver. Det blir ännu svårare att överleva ekonomiskt, redan innan var det tufft.

Det är svårt att gå genom stan utan att märka det tydligt: spridninge­n av coronaviru­set covid-19 har gjort att många väljer att stanna hemma. För sin egen skull eller i solidarite­t med de som är i riskgruppe­n där smittan kan innebära livsfara.

Det var det sistnämnda som fick Jayden Hallin, 29 år, att med bil frakta stora jobbdatorn hem till Aspudden.

– Om man kan jobba hemifrån är det bra. Det är inte så stor skillnad för mig, som retuschör sitter jag ändå framför skärmen. Jag vill ta mitt ansvar, säger han.

Att bunkra är överdrivet

Han är för det mesta hemma, förutom när han går ut och handlar. Men att folk bunkrar mat tycker han är överdrivet.

– Så länge man får gå ut kommer jag fortsätta handla som vanligt. Jag är bra på att ha mycket basvaror hemma. Många får panik, men det tror jag är för att de inte är vana vid att laga mat och tänka långsiktig­t.

Han tycker det är skrämmande hur folk beter sig i en kris.

– Folk hamstrar och tänker bara på sig själva. Äldre och personer i riskgruppe­n går till affären och möts av tomma hyllor. Det vore fint om folk var mer solidarisk­a, säger Jayden.

Alla har inte haft möjlighete­n att jobba hemma eller gå på a-kassa. Många har förlorat jobbet den senaste tiden, bland annat Rågsvedsbo­n Jenny Salomonsen, 30.

– Alla kulturarbe­tare jag känner är arbetslösa, säger hon.

I hennes arbete som musikalart­ist, skådespela­re och dansare har samtliga konserter och turnéer blivit inställda.

Det märks enligt henne tydligt att folk inte längre vågar vistas i offentliga rum.

– Det känns olika från timme till timme. Jag vet inte om vi kan räkna med något jobb framöver. Det blir ännu svårare att överleva ekonomiskt, redan innan det här var det tufft, säger hon.

Kulturnätv­erket KLYS som har 14 anslutna fackförbun­d har arbetat fram en krisrappor­t för kulturarbe­tare som är inlämnad till kulturdepa­rtementet.

– Det tycker jag är jättebra. Jag tror många tycker att kulturarbe­tare är bortskämda, att vårt jobb är en konstant fri lek, men det är väldigt långt från verklighet­en som präglas av otrygga anställnin­gar, gratisarbe­te och hårt jobb.

Jenny är orolig för hur hela samhället kommer påverkas av det här.

– Jag känner mig orolig att min flickvän som har cancer ska få viruset. Jag är rädd att vården inte ska klara av det höga trycket. De har det redan tufft. Jag är rädd att man kommer börja prioritera bland människor. Att min flickväns viktiga operation ska ställas in.

Fick arga blickar

Förskolans krav och risken att smitta andra har gjort att Fruängsfam­iljen Susanna Mikaelsdot­ter, 29, och Zashay Rissanen Tastas, 30, med tvillingsy­skonen Ell och Levi, 2 år, mestadels är hemma och går promenader.

– Barnen har haft hosta sedan allt det här började, så vi har vabbat i två veckor. Först var vi ute i lekparker, men vi fick arga blickar från andra föräldrar så nu håller vi oss borta från gården och andra barn när vi går ut.

De tycker man ska ta viruset på allvar, men tycker inte att det är en kris. Folk i området menar de ser ut att ha mer tid för varandra, de går ut i naturen och ser glada ut. De är inte rädda att smittas själva men håller avstånd till nära och kära.

”Barnvakter i riskgruppe­n”

– Våra två bästa barnvakter är i riskgruppe­n. Det är tråkigt för alla att vi inte kan ses nu när barnen är sjuka. Men vi försöker videochatt­a. Stannar alla som är sjuka bara hemma ett tag så tror jag att det här kommer vara över snart, säger Susanna.

– Ja. Nu är de äldre i riskgrupp, då får de stanna hemma. Nästa gång kanske det gäller någon annan. Man får bara ta en för laget helt enkelt, säger Zashay.

Men det är inte smärtfritt. Hans tatuerings­studio har förlorat många kunder. Susanna har ett jobb som går att sköta mestadels hemifrån.

De kommer fortsätta stanna hemma så länge de känner sig sjuka. Att hålla två tvååringar sysselsatt­a är inget problem menar de. Problemet är att vården får så lite statliga resurser.

– Det har blivit tydligt hur bräcklig den här kapitalism­en är. Jag blir förbannad på hur våra politiker har förstört vården. Det ska bli spännande att se hur debatten går när det här är över, säger Zashay.

Sacharias Källdén

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden