Mitt i Vasastan

Stadens nya plan för cykling mot enkelrikta­t

- Per Brandt

Nu har staden bestämt sig för hur de ska gå vidare efter att Transports­tyrelsen sa nej till cykling åt båda hållen på enkelrikta­de gator.

När Transports­tyrelsen meddelande att Stockholms trafikregl­er, och skyltning, som lät cyklister färdas åt båda hållen på enkelrikta­de gator inte var ok, var ilskan stor från cyklist- och trafikborg­arrådhåll. Daniel Helldén (MP) meddelade direkt att stadens ambition var att cyklistern­a fortsatt skulle kunna cykla åt båda hållen på de drygt 350 platserna, frågan var bara hur det skulle utformas enligt honom.

Nu har staden arbetat fram en lösning.

Det blir inte en återgång till att skylta med ”motortrafi­k förbjuden” som gjordes tidigare. Det följs inte av tillräckli­g många bilister menar trafikkont­oret.

Ny skylt

Istället ska man nu upphäva de enkelrikta­de gatorna – men det ska ändå vara stopp åt ett håll för motortrafi­ken.

Hur? Trafikkont­oret skriver att det var skylten E16, den blåa med vita pilen på, som tillsamman­s med undantagss­kylten för cykel som var problemet enligt Transports­tyrelsen. Den sa att gatan är enkelrikta­d och då får man inte ge undantag åt något fordon.

Men märket C1 ”förbud mot infart med fordon” (den runda röda med gula strecket i) ska inte vara något problem att använda tillsamman­s med en reglering som tillåter cykel, enligt trafikkont­oret.

Dessa sitter redan på flera av de berörda platserna så endast blåa skylten ryker nu och ska ersättas med vägmärket F18 ”Körfältsin­delning på sträcka” med cykelsymbo­l i den ena riktningen. Den ska visa att det är trafik åt båda håll, men det ena hållet är det bara cyklar.

 ?? ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD ?? NYA BUD. Så här ska de aktuella gatorna skyltas framöver, enligt trafikkont­oret.
ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD NYA BUD. Så här ska de aktuella gatorna skyltas framöver, enligt trafikkont­oret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden