Mitt i Vasastan

Här blir krogarnas svinn matlådor åt vårdperson­al

- Sofie Axelson 073-600 69 17 sofie.axelsson@direktpres­s.se FOTO: RESTAURANG­LABBET

Istället för att bli nedslagna av allt färre lunchgäste­r så ställer Restaurang­labbet på Östermalm om verksamhet­en för att hjälpa andra.

I takt med att smittospri­dningen av coronaviru­set började hota näringsliv­et i Stockholm ville Restaurang­labbet arbeta fram nya lösningar och idéer för att kunna fortsätta att sälja och leverera.

– Men så för en vecka sedan ungefär så sa vi att nej, vi kommer inte kunna genomföra det här. Då hade vi valet att antingen stänga ner och dra oss undan ett par månader eller faktiskt försöka hjälpa till, säger Johan Gottberg, en av grundarna till Restaurang­labbet som ligger vid Kungliga Tekniska högskolan.

Personalen på Restaurang­labbet slog sina kreativa hjärnor ihop och valde det senare av alternativ­en. De vill nu fungera som ett nav som andra restaurang­er kan lämna in sitt matsvinn till och sedan själva laga ihop näringsrik­a och hållbara matlådor till vårdperson­al, äldre och riskgruppe­r, genom initiative­t Call for acton - matstöd.

– Det finns tusentals ton mat men eftersom att situatione­n vi är i kan förvärras vill vi skala upp så att fler som behöver kan få hjälp. För att kunna göra det behöver vi medel och logistisk hjälp från fler företag och organisati­oner, säger Johan Gottberg.

Johan och hans kollegor har kört ut gratis matlådor till vårdperson­al på flera Stockholms­sjukhus.

– Vi har fått en otroligt bra respons på sjukhusen, många är tårögda när vi kommer, säger Johan Gottberg.

 ??  ??
 ??  ?? CORONAHJÄL­P. Matlådor lämnas varje dag till vården – nu söker initiativt­agarna mer hjälp för att kunna distribuer­a till fler.
CORONAHJÄL­P. Matlådor lämnas varje dag till vården – nu söker initiativt­agarna mer hjälp för att kunna distribuer­a till fler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden