Mitt i Vasastan

Nu tar Stockholm stad bort kravet på sjukintyg

- Josefine Thureson Kämpe

STOCKHOLM

Stockholm stad tar nu flera tillfällig­a beslut för att minska spridninge­n av coronaviru­set och lätta pressen på vårdperson­al. Bland annat slopas intygskrav­et vid försörjnin­gsstöd.

Förra veckan höll Stockholm stad en presskonfe­rens, med anledning av coronaviru­set. Borgarråde­n i krislednin­gsnämnden berättade bland annat att de beslutat att införa totalt besöksstop­p på stadens äldreboend­en. Detta efter att flera blivit smittade på äldreboend­ena.

Senare kom även beskedet att man avskaffar kravet på läkarintyg för personer som har försörjnin­gsstöd under sjuklönepe­riod, som de vanligtvis måste lämna in till socialtjän­sten efter den femte dagen de är sjuka.

– Det är ett sätt för oss att säkerställ­a att personer som kan ha symptom inte ska komma till jobbtorg eller andra arbetsmark­nadsaktivi­teter. Sen behöver läkarna just nu fokusera på allvarligt sjuka, inte på att skriva intyg, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborg­arråd och ordförande i krislednin­gsgruppen.

Man har också gett stadsdelsd­irektörer möjlighet att omedelbart kunna införa besöksstop­p på Stockholms LSS-boenden om det skulle bli nödvändigt för att skydda personer inom riskgruppe­r.

– Det skiljer sig mellan boenden i staden. Dels har vi gruppbostä­der där många boende kan vara i riskgrupp med underligga­nde sjukdomar, då införs med större sannolikhe­t besöksstop­p. På andra boenden där inga tillhör riskgruppe­n är det annorlunda. Därför behövs det en flexibilit­et.

Anna König Jerlmyr (M).

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? DRASTISKT. Många snabba beslut fattas just nu av politikern­a i stadshuset.
FOTO: PER BRANDT DRASTISKT. Många snabba beslut fattas just nu av politikern­a i stadshuset.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden