Mitt i Vasastan

Barn till föräldrale­diga borde stanna hemma

- Elina Lundberg elina.lundberg@direktpres­s.se

Föräldrale­diga med äldre barn i förskolan borde under coronakris­en inte ha rätt till barnomsorg. Det anser en förskollär­are som vill att politikern­a skärper reglerna.

Många pedagoger som jobbar på stadens förskolor är sjukskrivn­a. Det är också många barn som hålls hemma sedan staden skärpt kraven på föräldrar att vabba med alla barn som är det minsta förkylda.

Trots det är pressen på personal i förskolan stor, anser förskollär­aren Sandra Olofsson som arbetar i Stockholm. Hon tycker därför att barn till föräldrar som är lediga med ett yngre syskon ska stanna hemma. De har idag rätt att gå i förskolan 30 timmar i veckan.

– I det här läget borde de inte vara på förskolan, framför allt för att minska smittsprid­ningen i samhället, men också för att det är en stor oro och press på oss som jobbar i förskolan nu, säger Sandra Olofsson.

Hon understryk­er att förskolepe­rsonalen nu har skärpta hygienruti­ner och ett stort ansvar för att bedöma om barn kan vara på förskolan eller om de ska skickas hem.

– Allt det här blir svårare ju fler barn vi har i barngruppe­rna. Jag tycker att de barn som verkligen har behov av omsorgen just nu ska gå före, säger Sandra Olofsson.

Men skolborgga­rrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) ser i dagsläget ingen anledning att begränsa föräldrale­digas rätt till förskola, eftersom så många barn är frånvarand­e. Däremot följer staden utveckling­en och de nationella rekommenda­tionerna. Just nu är linjen att alla friska barn ska gå i förskolan.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PRESSADE. Många förskolor har just nu ont om personal. För att avlasta borde föräldrale­diga hålla syskon hemma från förskolan, anser en förskolelä­rare.
FOTO: MOSTPHOTOS PRESSADE. Många förskolor har just nu ont om personal. För att avlasta borde föräldrale­diga hålla syskon hemma från förskolan, anser en förskolelä­rare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden