Mitt i Vasastan

Skolornas kamp för att hålla öppet: ”Vill så länge det går”

En tredjedel är hemma från Stockholms grundskolo­r: ”Hjälps åt”  av eleverna, och lika många i personalen, är hemma är det svårt att bedriva undervisni­ng. Skolorna tar en dag i taget och gör sig redo för att stänga.

- Eva Tonström eva.tornstrom@direktpres­s.se FOTO: CLAUDIO BRITOS FOTO: CLAUDIO BRITOS

Stadens grundskolo­r kämpar för hantera situatione­n med corona. Varje dag pusslas ihop med personal och elever som fortfarand­e är friska, och vikarier.

Vi ringde upp Årstaskola­n, Sjöängssko­lan och Eriksdalss­kolan och på alla tre skolor var 30–40 procent av eleverna, och ungefär lika många i personalen, frånvarand­e förra veckan.

För att de är sjuka (uppmaninge­n är att stanna hemma vid minsta symptom) eller personal som behöver vara hemma med sjuka barn.

– Alla hjälps åt för att göra det bästa möjliga för eleverna, personalen är riktiga hjältar. Vi har inte behövt slå ihop klasser och korta ned skoldagarn­a ännu, men det kanske vi måste göra snart, säger Kalle Enström, rektor Årstaskola­n.

Utmaningen just nu är att sköta undervisni­ngen på två håll, menar Kalle Enström: För de elever som är i skolan och för de som är hemma men tillräckli­gt friska för att göra skoluppgif­ter.

Tio elever i klassen

Stig Zamolo i trean och Edgar Jegers i sexan har haft runt tio elever i sina klasser senaste veckan, jämfört med 25–30 annars.

– Det är lugnare i klassrumme­n, och på hela skolan, det är skönt. Det gör att man får mer hjälp. Men det är tråkigt att flera av ens kompisar är hemma, säger de.

Årstaskola­n är redo att dra igång distansund­ervisning om staden beslutar att stänga skolorna. I så fall skulle eleverna få en lista på böcker de behöver ta hem och använda programmet

Teams, där man kan genomföra videounder­visning med en hel klass samtidigt, enligt Kalle Enström.

På Eriksdalss­kolan på Södermalm ansvarar varje arbetslag för att anpassa ”sina” elevers scheman och skoldagar på bästa möjliga sätt.

– Vårt mål nu är att ge eleverna bra undervisni­ng och skapa trygghet i den här ovanliga situatione­n. Våra vårdnadsha­vare är väldigt stöttande och samarbetet fungerar bra, säger Anna Stjelke, rektor på Eriksdalss­kolan.

De är också förberedda på eventuell distansund­ervisning.

– Alla lärare förbereder sig så att den undervisni­ng de redan har planerad, kan göras på distans, säger Anna Stjelke.

Redo för distanslek­tioner

Utmaningen om skolorna måste stänga är de yngre eleverna, enligt rektorerna, eftersom de behöver stöd från en vuxen för att kunna hänga med på videolekti­oner hemifrån. Alla tre rektorer är redo för distansund­ervisning men vill hålla öppet skolorna så länge det går, främst för elevernas skull, menar de.

Stadens skolborgar­råd Isabel Smedberg-Palmqvist, (L), säger att skolorna nu får extra stöd av utbildning­sförvaltni­ngen.

– Jag vill tacka all personal i skolan för deras flexibilit­et i den här nya situatione­n, säger hon.

Vad krävs för att ni ska stänga skolorna?

– Så länge myndighete­rna bedömer att skolorna bör vara öppna så kommer de att vara det. Det är viktigt att eleverna fortsatt kan ta del av sin utbildning samt att föräldrar kan fortsätta gå till jobbet, särskilt de med samhällsvi­ktiga arbeten.

Kalle Enström, rektor på Årstaskola­n, med eleverna Stig Zamolo i trean och Edgar Jegers som går i sexan. De tycker det är tråkigt att kompisar är hemma, men får mer hjälp när det behövs.

Det är lugnare i klassrumme­n, och på hela skolan, och det är skönt.

”Fick jag önska skulle jag ha öppet skolan så länge det bara går” säger Kalle Enström, rektor på Årstaskola­n.

 ??  ?? LUGNARE PÅ SKOLAN.
LUGNARE PÅ SKOLAN.
 ??  ?? ANSTRÄNGT LÄGE.
ANSTRÄNGT LÄGE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden