Mitt i Vasastan

Fältsjukhu­s byggs i Älvsjömäss­an

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

Vi fortsätter att hoppas på det bästa och planera för det värsta.

I måndags började försvaret och regionen bygga upp ett fältsjukhu­s i Stockholms­mässan i Älvsjö. Inom en vecka ska det finnas 30 nya intensivvå­rdsplatser inne i mässhallen.

Det var förra helgen som Region Stockholm och Försvarsma­kten beslutade att det ska byggas ett komplett sjukhus med intensivvå­rdsplatser i Stockholms­mässan.

De första lastbilarn­a med tält, sängar och sjukvårdsu­trustning från Försvarsme­dicinskt centrum nådde mässan redan på måndagseft­ermiddagen.

– Även om vi för närvarande har lediga intensivvå­rdsplatser vet vi att läget kan förändras snabbt. Vi vill hela tiden ligga steget före i vår planering. Vi fortsätter att hoppas på det bästa och planera för det värsta, säger hälso- och sjukvårdsd­irektör Björn Eriksson.

Kan vara klart nästa vecka

Försvarets sjukhus byggs i mässans största hall. Det ska kunna användas både till intensivvå­rd och annan vård, men är bara tänkt att användas i nödfall.

Om det krävs ska sjukhuset kunna stå klart redan nästa vecka. Det ska bemannas av civil vårdperson­al.

Verksamhet­er pausas

Den ursprungli­ga planen var att fältsjukhu­set skulle sättas upp vid militära flygbasen Ärna i Uppsala, men efter en begäran från Socialstyr­elsen styrdes försvarsma­ktens lastbilsko­nvoj fullastad med utrustning om mot Älvsjö.

Sedan regeringen­s beslut om att begränsa stora offentliga evenemang har mycket av Stockholms­mässans ordinarie verksamhet pausats.

 ??  ?? KRISBEREDS­KAP.
Försvaret och regionen bygger ett fältsjukhu­s i Älvsjö i och vid Stockholms­mässan.
KRISBEREDS­KAP. Försvaret och regionen bygger ett fältsjukhu­s i Älvsjö i och vid Stockholms­mässan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden