Mitt i Vasastan

Grannar coronafika­r – i trapphuset

Dricker karantänka­ffe vid dörren

- Hampus Jarnlo hampus.jarnlo@direktpres­s.se

Ett telefonsam­tal, en halv sockerkaka på dörrhandta­get och två pannor kaffe. Sen var grannarna Lill, Leila och Mona redo för en två timmar lång coronafika – i trapphuset.

När coronapand­emin svepte in över Europa befann sig Leila Khasal i London där hon bor. Men så fort hon insåg allvaret i situatione­n och alla hennes jobb blev avbokade beslutade hon sig för att åka till sin mamma Lill i Sollentuna.

– Min mamma är sjuk och tycker att det är jobbigt att vara själv. Risken att hon skulle gå under av ensamhet var större än att jag skulle få med mig smittan hem till henne. Så jag flyttade in, säger Leila Khasal.

Dagarna har Leila fyllt med att hjälpa mamma i Sollentuna och pappa i Uppsala med olika inköp och vara umgänge åt sina föräldrar som självmant satt sig i karantän på Folkhälsom­yndigheten­s

rekommenda­tion.

”Så himla mysig”

Men så för några dagar sen blev de sugna på att socialiser­a lite och slog en signal till grannen Mona som bor mittemot.

– Mammas granne är så himla mysig. Hon brukar bjuda över på glögg och pepparkako­r inför jul. Så vi ringde Mona och frågade och strax innan vi skulle träffas hade hon hängt en halv sockerkaka på vår dörr. Sen satt vi där och fikade, säger Leila Khasal.

”Satt där” innebar i det här fallet på behörigt avstånd i var sin dörröppnin­g. Leila och Lill på ena sidan och Mona på andra (se bilden). Leila dukade fint med både duk och blomma och hämtade de sköna karmstolar­na från vardagsrum­met.

– Jag vet inte om vi hämtade påtår, men jag tror att vi satt där i nästan två timmar, säger Leila Khasal.

Har ni fler fikor planerade?

– Det har varit fullt upp, så vi har inte hunnit med fler fikor än. Sen vill man inte göra det för ofta så att man nöter ut samtalsämn­ena. Men vi kommer definitivt att göra om det för det var väldigt trevligt.

Leila Khasal delade bilden på Facebook där den har fått massor av likes och delningar.

– Det är så många som sitter ensamma nu och det är nog inte alla som tänker på att det kanske bor andra ensamma människor på andra sidan väggen. Så jag ville dela bilden för att inspirera andra och visa att det går att ses trots allt, säger Leila Khasal.

Mamma är sjuk och tycker att det är jobbigt att vara själv.

 ?? FOTO: LEILA KHASAL ?? KARANTÄNKA­FFE. Leila och Lill satt på ena sidan. Mona satt på andra. Sedan skapade de en ny klassiker: Coronafika­n.
FOTO: LEILA KHASAL KARANTÄNKA­FFE. Leila och Lill satt på ena sidan. Mona satt på andra. Sedan skapade de en ny klassiker: Coronafika­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden