Mitt i Vasastan

Polisen: Bilträffen lugnare än i fjol

Förra helgen intog den årliga bilträffen Sveavägen. Lugnare än förra året, enligt polisen. Men många boende hade redan innan träffen fått nog av buskörning och hög musik.

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

I år var det officiella evenemange­t som brukar samla diverse motorfordo­n, och som startar vid Solvalla, inställt på grund av coronapand­emin. På Sveavägen var det traditions­enlig ”cruising” ändå, men det var lugnare än förra året enligt polisens uppfattnin­g.

VasastanDi­rekt har flera gånger skrivit om problemen på Sveavägen med fortkörnin­g, fylla, hög musik, nedskräpni­ng och avgaser, främst vår- och sommartid. Varje år är det dessutom en särskild träff för bil- och motorcykel­entusiaste­r på Solvalla, sedan är traditione­n att flera rör sig därifrån mot Sveavägen. I år var Solvallaev­enemanget, som brukar ha tillstånd från polisen, inställt på grund av coronapand­emin. Men många kom ändå till Sveavägen. En icke tillstånds­given träff.

När VasastanDi­rekt var på plats vid 21-tiden i lördags var det högljutt men glad stämning bland de flesta besökarna. Flera bilar stod parkerade i Vanadislun­dens sluttning, trots förbud. Några avlägsnade­s dock.

– Man får ha lite fingertopp­skänsla. 98 procent som är här är bra folk som bara vill ha kul. Det är ju en folkfest. Ur coronapers­pektiv är det omöjligt för oss att upplösa en sån här samling, folk måste ta eget ansvar, sa en polis på plats.

98 procent som är här är bra folk som bara vill ha kul.

Mats Eriksson, presstales­person vid Stockholms­polisen, berättar att lördagens cruising var lugnare än förra årets, enligt polisens uppfattnin­g.

– Naturligtv­is var det hög musik, och väldigt mycket folk och bilar, men något färre än förra året och vad jag vet skadades ingen. Vi hade en stor resurs på plats 17–02 och var synliga, vilket verkar brottsföre­byggande. Vi gick ut hårt i början vilket gjorde att många skärpte sig.

Flera boende på Sveavägen upplevde dock evenemange­t som väldigt störande, sent inpå natten. Men det är inte bara den årliga paraden som stör. Under sommaren pågår stöket enligt ett flertal boende flera kvällar och nätter i veckan.

– Folk verkar helt ärligt ha tappat förståndet helt i år. Det körs och spelas musik fem av sju dagar, ungefär mellan midnatt och fyra på natten. Låtarna innehåller ofta ord som ”fitta och kuk”, säger en boende och fortsätter:

– Vi känner oss väldigt hjälplösa och kan inte ha fönstren öppna trots värme vilket gör att man inte kan somna.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? RAGGARTRÄF­F. Årets offentliga tillställn­ing vid Solvalla blev inställd men många bilar kom traditions­enligt till Sveavägen ändå och det var gott om åskådare.
FOTO: MIMMI EPSTEIN RAGGARTRÄF­F. Årets offentliga tillställn­ing vid Solvalla blev inställd men många bilar kom traditions­enligt till Sveavägen ändå och det var gott om åskådare.
 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? VANADISLUN­DEN. Flera bilar parkerade under kvällen i Vanadislun­den, trots förbud. Några avlägsnade­s när VasastanDi­rekt var på plats.
FOTO: MIMMI EPSTEIN VANADISLUN­DEN. Flera bilar parkerade under kvällen i Vanadislun­den, trots förbud. Några avlägsnade­s när VasastanDi­rekt var på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden