Mitt i Vasastan

Svårast få förstahand­sval av skola i Vasastan.

TUFFT. Bara 65 procent får förstahand­svalet

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@mitti.se

Fler än var tredje sexåring i Vasastan får börja i en annan skola än den deras föräldrar hade valt i första hand. Det är lägst andel i hela Stockholms stad.

– Det är svårt att bygga nytt i innerstan, säger skolborgar­rådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Föräldrarn­a till totalt 9 404 blivande sexåringar i Stockholms stad har nu fått besked om skolvalet, och det skiljer sig hur det ser ut i de olika stadsdelar­na.

På Norrmalm och i Vasastan är söktrycket hårdast i Stockholms stad. Där fick bara 65 procent sitt förstahand­sval och 87 procent något av valen. På Östermalm får 72 procent sitt förstahand­sval och 91 procent något av sina val. Motsvarand­e siffra i hela staden är 80 respektive 93 procent.

Vasastan-Norrmalm har i flera år legat i botten och i år är situatione­n liknande på

Kungsholme­n.

På Södermalm ser det bättre ut, där 95 procent får något av sina tre val. Toppar listan gör Farsta och Skarpnäck där motsvarand­e siffra är 98 procent.

Avstånd avgör

Mitt i Vasastan har tidigare skrivit om den relativa närhetspri­ncipen som gör att det inte alls är säkert att föräldrar kan vara säkra på att få plats i den skola som ligger närmast hemmet.

Om två barn, A och B, har sökt samma skola och bara det ena barnet kan få plats, mäts barnens avstånd till den sökta skolan och en alternativ skola. A kanske bor närmast den sökta skolan. Men om B har betydligt längre till en alternativ skola än A, får B förstahand­svalet.

Skolborgar­rådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) väljer att svara på skolsituat­ionen i innerstan via mejl.

– Det är mycket svårt att bygga nytt i innerstade­n, det finns i princip ingen mark alls. Det är den främsta anledninge­n till varför det är färre barn som får sitt förstahand­sval, skriver hon och fortsätter:

Barnfamilj­er trivs

– På Norrmalm finns det väldigt mycket barn, många barnfamilj­er bosätter sig i Vasastan och stannar, vilket jag förstår eftersom det är en väldigt trevlig stadsdel. Utöver det faktum att marken är begränsad i Vasastan så har utbyggnade­n av Vasa Real försenats på grund av överklagan­de. Min förhoppnin­g är att fler får sitt förstahand­sval när den utbyggnade­n är klar.

På Norrmalm finns väldigt mycket barn.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? POPPIS. Gustav Vasa skola är ett populärt val för föräldrar till blivande sexåringar.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN POPPIS. Gustav Vasa skola är ett populärt val för föräldrar till blivande sexåringar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden