Mitt i Vasastan

Frida fick yes till yogapavilj­ong i parken

”Vasaparken behöver en yogapavilj­ong”, tänkte Frida Starvid och skrev ett medborgarf­örslag till stadsdelen. Nu är den på plats!

- Mimmi Epstein

Efter en meditation­sresa till Indien för fyra år sedan kom Frida Starvid hem till Vasastan och saknade en yogapavilj­ong. Hon skrev ett medborgarf­örslag – och nu är en paviljong på plats.

Det var för fyra år sedan som Frida Starvid och hennes man Jesper fick idén om en yogapavilj­ong i Vasaparken. De skrev ett medborgarf­örslag, skickade in det till stadsdelen och fick en bekräftels­e på att det var mottaget. Sedan hände ingenting.

– Men på juldagen förra året gick jag förbi och såg bygget. Jag tänkte ”men det där är ju vår paviljong”. Så himla kul! säger Frida Starvid.

Hon hette tidigare Boström i efternamn men gifte sig och bytte tillsamman­s med sin man namn till Starvid. Det tror hon kan vara förklaring­en till att hon aldrig hörde något från stadsdelen.

Frida berättar att hon gick in i väggen ordentligt för fem år sedan. I grunden är hon arkitekt.

– Jag drev eget och bara jobbade. För att komma ner i varv gjorde jag ”klassikern”. Jag åkte till ett Ashram i Indien

och började meditera, yoga, äta och sova på bestämda tider. Det var väldigt hjälpsamt.

– Sen utbildade jag mig till yogalärare, kom hem till Stockholm och kände att det skulle vara fint med en yogapavilj­ong i Vasaparken. Det var då vi skrev förslaget.

Jag tycker att det finns ett värde i att skapa en plats även för yoga.

Bor ett stenkast från platsen

I dag jobbar Frida Starvid som formgivare och driver ett designmärk­e tillsamman­s med sin man. Hon bor bara ett stenkast från den nya paviljonge­n, i Sabbatsber­gsområdet.

– Vi har varit väldigt mycket i Vasaparken och här finns ju både en fotbollspl­an och isbana på vintern. Jag tycker att det finns ett värde i att skapa en plats även för yoga. Och nu kommer man upp lite från marken.

Hon berättar även att det kommer att finnas ett utfällbart tak framöver som ska skydda mot regn. Platsen, uppe på kullen med utsikt över S:t Eriksplan, är väl vald.

– Det ligger väldigt fint. För mig känns det coolt att man kan komma med idéer som någon plockar upp och gör något av. Det lönar sig att inte bara gå och gnälla för sig själv.

Paviljonge­n ska vara öppen för spontanyog­a och andra lugna aktivitete­r, men går inte att boka.

När Mitt i Vasastan träffar Frida vid paviljonge­n dyker Vasastadsb­on Lars Barvaeus upp. Han är nyfiken på parkens senaste tillskott och ser den från sin balkong på Odengatan.

– Byggnaden är snygg och det behövs något här som livar upp, säger han.

Petra Gardos Ek (M) är ordförande i Norrmalms stadsdelsn­ämnd och är också nöjd med resultatet.

– Det var ett trevligt förslag som främjar folkhälsan.

Är ni nöjda med 2-6 medborgarf­örslag per år?

– Jag gillar när Vasastadsb­orna engagerar sig så jag skulle gärna se fler.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? PÅ PLATS. Frida Starvid skrev ett medborgarf­örslag om en yogapavilj­ong 2017.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ PÅ PLATS. Frida Starvid skrev ett medborgarf­örslag om en yogapavilj­ong 2017.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? REDO ATT ANVÄNDAS. ”För mig känns det coolt att man kan komma med idéer som någon plockar upp och gör något av, säger Frida Starvid.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ REDO ATT ANVÄNDAS. ”För mig känns det coolt att man kan komma med idéer som någon plockar upp och gör något av, säger Frida Starvid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden